Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Festival glumca: Na otvaranju predstava „Voz“

voja_i_sergej
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 28.10.2016. u 06:47

Međunarodni festival glumca ''Nikšić 2016'' po 13. put počeće 3. novembra, a petodnevni repertoar otvoriće predstava „Voz“, beogradskog Zvezdara teatra.

Predstavu je po tekstu Kormaka Makartija režirao Vojislav Brajović, koji i igra u predstavi zajedno sa Sergejem Trifunovićem. 

Brajovićeva želja je bila, kako je rekao, da ovim komadom izazove kritički odnos i svijest kod publike o tome kuda ”svijet ide”.

”Naravno, tu je i čovjekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije”, rekao je proslavljeni glumac o svom prvom režiserskom poduhvatu.

Predstava  „Voz“ imala je premijeru 24. oktobra prošle godine.

Za Sergeja Trifunovića  „Voz“ nije pozorišna predstava, jer bi bilo besmisleno igrati je, ako se može napisati.

”Ovo je nešto sa čime ćemo se svi sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati”, naveo je Sergej Trifunović.

Dok je pokušavao da napiše nešto za program, shvatio je, kako je rekao, zaludnost tog pokušaja.

”U početku svega bješe riječ. Riječ je istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao riječ. Da se išta da napisati, scenska postavka ovog djela, bila bi besmislena’’, dodao je Trifunović.

Prevod komada Kormaka Makartija potpisuju Milica Mihajlović i Branislav Mihajlović, a scenu i kostim je spremila Jelisaveta Tatić Čuturilo. 

Govoreći uopšteno o kulturi, Vojislav Brajović je istakao da je ona čovjekovo najjače oružje.

”Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura. Njeni najvažniji segmenti su umjetnost i riječ”, zaključio je Vojislav Brajović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.