Festival glumca: Večeras na sceni Nikšićkog pozorišta “Divlje meso”

divlje_meso2
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.11.2016. u 07:32

Narodno pozorište iz Sarajeva četvrte večeri Festivala glumca predstaviće „Divlje meso“ u režiji Dina Mustafića. 

U drami, igranoj u mnogim svjetskim pozorištima, koja predstavlja čitav period jugoslovenske dramaturgije, glumiće Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Zijad Sokolović…

“Iako je ova drama, “klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom “novog poretka””, kazao je reditelj Dino Mustafić.

Kako je on objasnio, početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u “naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo.

“Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv “viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao “dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta”, nastavlja Mustafić objašnjavajući svoju dramu.

“Divlje meso” dramski je tekst Gorana Stefanovskog, savremenog pisca čiji literarni izričaj trajanjem u ovim našim složenim vremenima, prema mišljenju dramaturškiinje Željke Udovičić Pleštine, ne gubi snagu, već naprotiv postaje sve jači.

“Priča je to o propasti, nesreći jedne porodice koja je, kao metafora društva na Balkanu, zapela u međuprostoru između “prošlosti koja nikako da prođe i budućnosti koja nikako da dođe”. Sukob tradicionalnog, morala koji gubi svoje uporište, krovova predodređenih za rušenje i novih ambicija kojima pojedinci na različite načine pokušavaju opravdati vlastitu egzistenciju, otkriti arhitekturu novog poretka, može završiti samo tragično – jer bujanje bolesti društva uvjetovano okolnostima, bujanje tog tumora nazvanog divlje meso, zatvara sve perspective”, kazala je ona o ovom komadu.

Prema komentaru bloga “Belgrade culture” predstava “Divlje maso” jedna je od najboljih predstava u regionu ove sezone i odličan je prikaz današnjeg vremena i njegovih aktera, koji su se našli na udaru neoliberalizma.

“Predstava je impresivna u svim svojim elementima: svedena i adekvatna kostimografija, simbolična muzika, originalna vizuelna rešenja koja stvara instalacija neonki u pozadini, stolice koja svaka na svoj način simbolizuje ličnost i život aktera, od invalidskih kolica, preko direktorske i kancelarijske stolice i na kraju više nego simbolične wc šolje – stolice. Stolovi razmeštanjem dodatno dopunjuju scenski prostor”, dio je komentara ovog bloga.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ove godine na otvaranju Nikšić Guitar festivala, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, gudači dubrovačkog orkestra nastupiće u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h. Ulaz na koncert je slobodan.
Nikšićka publika u oktobru imaće priliku da odgleda tri predstave koje su na repertoaru Nikšićkog pozorišta.