Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Festival glumca: Večeras na sceni Nikšićkog pozorišta “Divlje meso”

divlje_meso2
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.11.2016. u 07:32

Narodno pozorište iz Sarajeva četvrte večeri Festivala glumca predstaviće „Divlje meso“ u režiji Dina Mustafića. 

U drami, igranoj u mnogim svjetskim pozorištima, koja predstavlja čitav period jugoslovenske dramaturgije, glumiće Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Zijad Sokolović…

“Iako je ova drama, “klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom “novog poretka””, kazao je reditelj Dino Mustafić.

Kako je on objasnio, početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u “naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo.

“Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv “viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao “dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta”, nastavlja Mustafić objašnjavajući svoju dramu.

“Divlje meso” dramski je tekst Gorana Stefanovskog, savremenog pisca čiji literarni izričaj trajanjem u ovim našim složenim vremenima, prema mišljenju dramaturškiinje Željke Udovičić Pleštine, ne gubi snagu, već naprotiv postaje sve jači.

“Priča je to o propasti, nesreći jedne porodice koja je, kao metafora društva na Balkanu, zapela u međuprostoru između “prošlosti koja nikako da prođe i budućnosti koja nikako da dođe”. Sukob tradicionalnog, morala koji gubi svoje uporište, krovova predodređenih za rušenje i novih ambicija kojima pojedinci na različite načine pokušavaju opravdati vlastitu egzistenciju, otkriti arhitekturu novog poretka, može završiti samo tragično – jer bujanje bolesti društva uvjetovano okolnostima, bujanje tog tumora nazvanog divlje meso, zatvara sve perspective”, kazala je ona o ovom komadu.

Prema komentaru bloga “Belgrade culture” predstava “Divlje maso” jedna je od najboljih predstava u regionu ove sezone i odličan je prikaz današnjeg vremena i njegovih aktera, koji su se našli na udaru neoliberalizma.

“Predstava je impresivna u svim svojim elementima: svedena i adekvatna kostimografija, simbolična muzika, originalna vizuelna rešenja koja stvara instalacija neonki u pozadini, stolice koja svaka na svoj način simbolizuje ličnost i život aktera, od invalidskih kolica, preko direktorske i kancelarijske stolice i na kraju više nego simbolične wc šolje – stolice. Stolovi razmeštanjem dodatno dopunjuju scenski prostor”, dio je komentara ovog bloga.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.