Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerija Ilija Šobajić: Izložba dokumenata „Njegoš u crnogorskim i ruskim arhivima“

12294880_1717005301865200_2180102089555328294_n
  • Autor onogost.me
  • 02.12.2015. u 07:33

Izložba dokumenata „Njegoš u crnogorskim i ruskim arhivima“, autora Srđana Pejovića, biće otvorena večeras, u Galeriji „Ilija Šobajić“ u 20 h. 

Na izložbi će govoriti Stevan Radunović, Direktor državnog arhiva Crne Gore i autor.
Državni arhiv je zajedno sa Federalnim arhivskim agenstvom Ruske Federacije pripremio izložbu dokumenata „Njegoš u crnogorskim i ruskim arhivima”.

Naslov izložbe upućuje na izvore dokumenata a ne, kako bi se moglo pomisliti, na njihovu sveobuhvatnost. Ovom izložbom, kao naučno – popularnom formom, pokušalo se ukazati na zajednički značaj dokumenata za Crnu Goru i Rusiju, pa i na njihovu univerzalnu poruku. Cilj izložbe je da ilustruje, a potom i dokumentuje, raznorodna interesovanja, djelatnosti, ideje, odnose Petra II Petrovića Njegoša u mjeri koliko to ova forma naučnog predstavljanja dozvoljava. Razumljivo je da ovakav presjek autentične dokumentacije o jednom svestranom duhu i njegovom djelovanju ne može pružiti sveobuhvatnu i cjelovitu sadržinsku strukturu. Sama izložba, kao naučno – popularna forma, i pored obilja značajne građe, nije dozvoljavala širi izbor zbog načina njene prezentacije. Imajući sve ovo na umu, Državni arhiv je nastojao da ovom i drugim prigodnim tematskim izložbama obilježi jedan od najznačajnijih datuma u crnogorskoj istoriji – dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Delikatan je bio zadatak da se Njegošev lik i djelo, izborom iz značajne i raznorodne dokumentarne osnove, uspješno predstavi ovim mozaikom pisanih svjedočanstava. Na tom putu, bila nam je bliska jedna misao Alberta Ajnštajna, kojom nas je nadahnuo Miloš Milošević, izuzetni intelektualac i arhivista: „Najljepše što možemo da doživimo jeste ono tajanstveno. To je osnovno osjećanje koje stoji pri kolijevci prave umjetnosti i nauke. Ko ga ne pozna, ko ne može više da se čudi, ko ne može više da se divi, taj je, takoreći, mrtav i njegovo je oko ugaslo”.

Organizatori su Državni arhiv Crne Gore – Arhivski odsjek Nikšić i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.