Galerija „Nikola I“: Izložba „Prepoznavanje 3“

muzej1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 02.11.2016. u 06:59

Večeras u Galeriji „Nikola I“ biće otvorena izložba „Prepoznavanje 3“.

Izložba će početi u 19h, a ulaz je slobodan.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Stevana Kitića (Niš), Mladena Lazarevića (Kruševac), Milice Dukić (Kraljevo), Radeta Mutapovića (Čačak), Rosena Toševa (Sofija) i Darka Vučkovića (Podgorica). Stručni tim čine istoričari umjetnosti: Biljana Grković, koja je i autorka projekta, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Svilen Stefanov i Ljiljana Karadžić.

Regionalni projekat ”Prepoznavanje” traje od 2005. godine, a posvećen je uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa, umjetnika, i zajedničkom djelovanju na prepoznavanju lokalnih umjetničkih scena, mobilnosti umjetnika, kustosa, razmjene i vidljivosti savremene umjetničke prakse u regionu. Prethodno je realizovan kroz dva ciklusa izložbi “Prepoznavanje 1” i “Prepoznavanje 2”, kao i regionalnu konferenciju “Prepoznavanje 2013”, održanu u Kruševcu. 

”Ovaj projekat je u stvari istraživanje kustosa i umjetnika u određenim kontekstima koji su prepoznati kao zajedničke teme. Željeli smo da kroz uvažavanje posebnosti i zajedništva institucija okupljenih na ovom projektu, povežemo Sićevo i umjetničko djelo i ličnost Nadežde Petrović. U spletu okolnosti samog projekta i mjesta održavanja rezidencijalnog programa, izložba predstavlja radove šestoro umjetnika koji na tragu prošlosti tretiraju pitanja savremenih procesa u kontekstu promišljanja mjesta umjetnika i umjetničkih djela, pojedinca i određenih društvenih grupa, sistema vrednovanja na polju kulture kao i pitanja koja proizlaze i u vezi su sa prirodnim zakonitostima i fenomenima ukupne društvene stvarnosti”, navode iz stručnog tima.

Organizator ovog događaja je JU „Muzeji i galerije“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Najavljeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kojim je ovogodišnji Nikšić guitar gestival trebalo da bude otvoren 6. oktobra, otkazan je usljed objektivnih nemogućnosti članova orkestra da prisustvuju.