Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerija “Nikola I”: Promocija monografije „Dukljanski knez – Sveti Vladimir 970-1016“

14590409_1840512849514444_2405571864638224375_n
  • Autor onogost.me
  • 04.10.2016. u 14:59

U Galeriji „Nikola I" večeras u 19 časova, povodom decenije nezavisnosti i hiljadugodišnjice državnosti Crne Gore, ministar kulture u Vladi Crne Gore Pavle Goranović, otvoriće promociju kapitalnog djela - monografije „Dukljanski knez - Sveti Vladimir 970-1016“ i izložbu „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog 1016-2016“. 

Organizatori ovog događaja su Matica crnogorska i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić , a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
U Monografiji je prvi put sakupljena i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru, i na jednom mjestu opisan njegov kult od Bugarske do Slovenije. Osim istoriografije, u Monografiji su i likovni prikazi svetog Vladimira, književni i hagiografski prilozi, neki od njih prvi put dostupni široj i stručnoj javnosti. Autori monografije su naučnici iz Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rusije i Srbije: akademici Sreten Perović (koji je i glavni urednik), Božidar Šekularac i Danilo Radojević, Ivan Jovović, pokojni Radoslav Rotković i Rajko Vujičić, Vladimir Nikolajevič - profesor na ruskom Univerzitetu “Lomonosov”, Andrea Lukani iz Albanije, Dragoljub Dragojlović iz Srbije, profesor Hristo Melovski i Saša Cvetkovski, član Makedonske akademije nauka i umjetnosti, a izdavači Fond “Sveti Petar Cetinjski” i Narodni muzej Crne Gore.
Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.