Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerije „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“: Retrospektivna izložba Slobodana Vukajlovića

slobodan_vukajlovic1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.11.2016. u 06:43

U galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“, večeras, biće otvorena Retrospektivna izložba arhitekte Slobodana Vukajlovića (1934-2006). 

Izložba će početi u 20h, a ulaz je slobodan.

Autor izložbe je David Delibašić. 

“Izložba u znak sjećanja na stvaralački opus arhitekte Slobodana Vukajlovića, sa ciljem ukazivanja na repozicioniranje onih vrijednosti i djela koje su bile temelj modernog društva i savremene svijesti u Crnoj Gori.
Izložba je dio projekta kojim se podstiče buđenje angažovane svijesti o važnosti odlučivanja o životnom prostoru, uz podsticanje proglašavanja kulturnom baštinom onih djela koja predstavljaju dragocjenu zaostavštinu kako crnogorske tako i regionalne arhitekture”, stoji u najavi izložbe.

Projekat je podržan kroz Raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Organizatori događaja su KC PUNKT i JU „Muzeji i galerije Nikšić“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

Slobodan Vukajlović rođen je u Nikšiću 12. avgusta 1934. godine. Osnovno i srednje obrazovanje je stekao u rodnom gradu, nakon čega odlazi na studije u Beograd, gdje 1961. godine diplomira na Arhitektonskom fakultetu. Kao diplomirani arhitekta vraća se u Nikšić i započinje svoju višedecenijsku karijeru arhitekte i projektanta. Kroz svoj profesionalni angažman integrisao je revolucionarne inovacije u sferu savremene ahitekture, što je potvrđeno brojnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Pored svog primarnog poziva arhitekte, bio je predan društveno-politički radnik i ugledan građanin. Doktorirao je 21. jula 1978. godine na Krakovskom arhitektnoskom fakultetu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci