Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Gošća “Imaginarijuma” Jelena Jovanović Nikolić

Poster
 • Autor onogost.me
 • 27.02.2024. u 07:44
U sali "Zahumlja", u 19 časova, biće upriličeno novo izdanje projekta Imaginarijum, autorke Kristine Radović.

Tema sedme sesije koja će biti obrađena je “Slika i muzika”, sa gošćom dr Jelenom Jovanović Nikolić, muzikologom.

U okviru ovog Imaginarijuma gošća će predstaviti svoj projekat, koji je podržan od Glavnog grada, pod nazivom T”ragom crnogorskih kompozitora – pozorišna i filmska muzika Borislava Bora Tamindžića”.

Razgovor će voditi Kristina Radović, autorka projekta Imaginarijum, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje”.

Najavljeno je i da će u tekućoj godini JU “Zahumlje” nastaviti realizaciju projekta iz kulturno – umjetničkog stvaralaštva, pod nazivom Imaginarijum (latinski imago, imaginis slika). Projekat će, kao i dosad, obuhvatiti niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene.

Jelena Jovanović Nikolić završila je studije muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr Sonje Marinković. Učestvovala je u organizaciji preko 700 koncerata značajnih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva. Od 2009. godine zaposlena je u Muzičkom centru Crne Gore gdje je, od prošle godine, na čelu izdavačko-eduktivnog sektora.

Autorka je muzikoloških programa za koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra, urednica kataloga međunarodnog festivala “A tempo”, a piše i muzičke kritike. Bavi se naučnim istraživanjima filmske i pozorišne muzike sa fokusom na podneblje Crne Gore, radovi su joj objavljivani u međunarodnim zbornicima i časopisima.

Autorka je knjiga “Filmska muzika Borisvala Tamindžića” i “Muzika u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta: Načini kodiranja Nacionalne kulture i identiteta (1935-2015)”, koautorka i kourednica monografije “Prva decenija Crnogorskog simfonijskog orkestra”. Članica je Odbora za muzičku umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Jedan je od urednika “Leksikona muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti” i autorka je oko 40 jedinica u “Leksikonu dramskih umjetnosti”.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.