Grafiti Ivana Stamatovića: Urbana umjetnost

1470394_10202139893633938_586551988_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.01.2016. u 14:36

Nacrtao ih je više od stotinu. Svuda po Crnoj Gori, stizao je i do Beograda. Nikšićanin Ivan Stamatović, profesor pedagogije, crtač je grafita. Grafita zbog kojih i najveći kritičari „švrljanja“ po zidovima konačno shvate značenje riječi umjetnost. 

„Ono što fascinira kod grafita je to što, za razliku od izložbe koja je tu samo nekoliko dana, njih prolaznici mogu stalno da gledaju“ , počinje Ivan priču za portal Onogošt.

Grafiti su decenijama bili tabu tema širom svijeta. Nekad tretirani kao vandaslki čin, danas su opšte prihvaćeni. U Crnoj Gori ih je svakim danom sve više. Urbana umjetnost koja još nije dovoljno cijenjena smatra Ivan.

„ Generalno se umjetnost ne cijeni pretjerano u Crnoj Gori, naročito ne grafiti i murali. Recimo u Beogradu se izdvajaju određene finansije za crtanje grafita na odabranim fasadama“, kaže on i dodaje da bi od ovog „zanata“ moglo i da se solidno zaradi.

„Važno je da se ovo voli. Ostalo dođe samo. Eto, mene su jednom prilikom častili 200 eura jer su naručioci bili prezadovljni“, kaže Ivan.

Ljudi, nastavlja, danas sve više cijene dobar grafit. Možda zbog toga što, kako objašnjava , ne nose političke poruke. Priznaje da voli da crta navijačke grafite, likove čuvenih sportista i znamenitih ličnosti. Najdraži su mu portreti Ljuba Čupića u nikšićkoj gimnaziji i nedavno naslikan mural sa likom Vita Nikolića.

„ Biram njih zbog toga što poštujem njihov život i ono što su ostavili pokoljenjima. Taj Ljubov prkosni osmjeh koji je obišao svijet, a Vita, zna se, zbog njegovog stvralaštva“, jasan je Ivan.

Crtanjem grafita počeo je da se bavi prije nekoliko godina. Nacrtao ih je stotinu i nikad se nije desilo da neki od njih osvanu uništeni. Na to je ponosan, a i to nešto govori o snazi impresije koja možda obuzdava destruktivni duh kod onih koji ugledaju grafit.

S druge strane, pamti lijepe sate provedene crtajući grafite koje nerijetko prate i zanimljive anegdote.

„ Kada sam prvi put crtao legendarnog idola „Grobara“, Dragana Mancea, mladići koji su naručili grafit te noći nijesu spavali gledajući u njega. Ne zato što su se divili radu , već su bili skpetični kako će sve ispasti pa su spremili bijelu farbu da ga prefarbaju ako im se ne svidi“, prisjeća se Ivan jedne od anegdota.

Svoju crtačku misiju Ivan će nastaviti jer, kako kaže, grafite jednostavno voli. Nikšićanima je nedavno poklonio dva portreta Vita Nikolića koje je radio za potrebe dokumentraca o životu jednog od najvećih pjesnika sa ovih prostora. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ove godine na otvaranju Nikšić Guitar festivala, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, gudači dubrovačkog orkestra nastupiće u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h. Ulaz na koncert je slobodan.
Nikšićka publika u oktobru imaće priliku da odgleda tri predstave koje su na repertoaru Nikšićkog pozorišta.