Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović: Ćano Koprivica je inspiracija svim generacijama u svim vremenima

3
arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.02.2017. u 07:38

Sa sjećanjem na čovjeka kakav je bio Stanislav Ćano Koprivica i sa ciljem da se njegovo ime sačuva od zaborava, sinoć je u Galeriji „Ilija Šobajić" otvorena izložba slika i crteža iz kolekcije „Monteksova donacija Nikšiću“. 

Prilikom otvaranja izložbe, čiji je povod obilježavanje 15 godina od smrti Stanislava Ćana Koprivice, predsjednik opštine, Veselin Grbović, podsjetio  je da je Koprivica bio jedan  od najvećih privrednika u istoriji Crne Gore i da je svojim angažovanjem dao nemjerljiv doprinos njenoj ekonomskoj, političkoj i , prije svega, humanoj emancipaciji.

“Ćano je bio preteča modernog privređivanja i svoju poslovnu djelatnost razvio je i van granica Crne Gore, ali ono po čemu ga posebno pamtimo jeste da je bio jedan od istinskih boraca za crnogorsku državnost i napredak Crne Gore. Od drugih Ćana je izdvajao veliki osjećaj humanosti i sa pravom se može reći da sa njim počinje moderna crnogorska filantropija.Generacije će pamtiti njegovu rečenicu: “Ja nijesam radio za pare i istoriju, već za Crnu Goru”, naveo je Grbović podsjećajući da je Koprivica pomogao bolnice, škole, muzeje, kulturne ustanove, projekte iz oblasti kulture i da je ova izložba slika dokaz njegove nemjerljive ljubavi prema Nikšiću.

“Ćano Koprivica je jedan od onih autentičnih ličnosti po kojima su i Nikšić i Crna Gora bili prepoznatljivi i po kojima če se pamtiti. Imao sam privilegiju da ga upoznam još dok sam bio vrlo mlad, da na licu mjesta u Rusiji vidim kako on radi, koliko je bio uvažen i koliko je u jednom teškom, nesrećnom vremenu bio posvećen svojoj Crnoj Gori. Za sve nas Ćano je bio uzor, ne samo u biznisu, nego i u privrženosti i pripadnosti svom gradu i svojoj zemlji”, prisjetio se prvi čovjek grada, ističući da su takvi ljudi, kakav je bio Koprivica, inspiracija svim generacijama u svim vremenima.

Za kraj je dodao da će Ćanovu misija za emancipaciju i razvoj Nikšića, kojoj je, prema riječima Grbovića, on posvetio čitav svoj život, nastaviti i ubuduće.

Zidove Galerije „Ilija Šobajić”  sinoć su krasili radovi Petra Lubarde, Mila Milunovića, Uroša Toškovića, Stevana Luketića, Voja Stanića, Dimitrija Popovića, Žarka Vojičića… Organizatori ovog događaja bili su Opština Nikšić i JU “Muzeji i galerije” Nikšić, a sve u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.