Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Hadži Ismailov most u projektu sanacije spomenika kulture

hadzi1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.07.2016. u 06:59

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine obavještava građane da je u toku izrada projekta rekonstrukcije više spomenika kulture u Nikšiću, među kojima se našao i Hadži Ismailov most sagrađen 1807. godine. 

Iz tog opštinskog Sekretarijata mole sve građane koji posjeduju stare fotografije ovog mosta iz prošlosti da ih dostave, ili omoguće njihovo pregledanje, kako bi kompletirali arhivsku bazu podataka i projekat sanacije uradili na kvalitetan način.

Boško Roganović, kolekcionar starih razglednica Nikšića, našao je u svojoj kolekciji i jednu razglednicu ovog mosta koja datira sa kraja tridesetih godina XX vijeka, i podijelio je sa nama.

Most na Duklu podigao je pomenuti nikšićki trgovac Hadži Isamil Lekić, a sagrađen je u isto vrijeme kao i jedina preostala džamija u Nikšiću, u Grudskoj mahali, koja, takođe, nosi njegovo ime.

Dug je 110 metara, a ukrašava ga osam polukružnih nejednakih otvora (voltova). Mjesto na kom je sagrađen predstavljalo je mjesto ukrštanja karavnskih puteva. U vrijeme osmanske vladavine, tim putem su trgovci išli prema Gacku, Mostaru, Foči i Višegradu.

Most na Duklu štitla je kula na mostu,a  u njoj je bio smješten sedmi buljuk (četa) regularnog tabora.

(Iz knjige „Muslimansko/bošnjačko stanovništvo onogoškog - nikšićkog kraja 1477-2003“ Slobodana Drobnjaka i Saita Šabotića)

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.