Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Hol Gimnazije “Stojan Cerović” ukrašen motivima Starog Rima

gimnazija
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 27.05.2016. u 06:52

Ako ovih dana kročite u hol nikšićke Gimnazije, dočekaće vas slike gladijatora, božanstava i rimskih legija. Život i kulturu civilizacije Starog Rima svojim fantastičnim radovima  oživjeli su učenici trećeg razreda te škole. 

Oni su zajedno sa profesoricom latinskog jezika, Žanetom Andrijašević,   organizovali izložbu likovnih radova na temu rimske kulture.

Kako kaže Andrijašević za portal Onogošt, priprema izložbe je počela još u februaru i trajala je do kraja aprila.

 „Izložili smo crteže osam glavnih božanstava, od 12 koliko ih ima,  scene iz gladijatorskih borbi ,  mitologije Rima, scene iz svakodnevnog života Starih Rimljana, sentence...“ kazala je Andrijašević.

Ovom prilikom izloženo je nešto više od 30 radova, dok su oni učenici koji imaju više sklonosti  ka zanatskom dijelu posla napravili makete. Tako su u gimnazijskom holu izložene dvije makete i  to jedna hrama u Nimu i jedna klasične rimske kuće.

''Planom i programom je predviđeno da se krajem školske godine organizuje jedna izložba. Mi imamo nekoliko časova vezanih za saradnju sa lokalnom zajednicom, za vannastavne aktivnosti, ali, opet, sve u okviru jednog programa. Prošle godine je bilo organizovano poetsko-muzičko veče u saradnji sa Muzičkom školom, ove godine imamo ovu izložbu“, objasnila je Andrijašević .

Ona smatra da su učenici uživali kreirajući  izložbu i  uložili su sebe u potpunosti.  Ne želeći da umanji rad ostalih učenika,  istakla je da su neki radovi zaista izuzetni.

„Pojedini radovi se, zaista, izdvajaju. Mislim da je to ona tradicija koju nikšićka Gimnazija ima, da određeni broj učenika upisuje umjetničke fakultete - Akademiju na Cetinju, u Beogradu ili Trebinju, ili one visokoškolske ustanove orjentisane ka likovnim umjetnostima“, dodala je ona.

A da su učenici uživali potvrdili su i oni sami. Stefan Knežević koji je nacrtao gladijatorske borbe, čuvene za Rim, kaže da mu je trebalo oko 10 sati da završi rad, ali da mu je to bilo zadovoljstvo.

„Uvijek volim tako da predstavim svoje radove, da pokažem svoj talenat, da doprinesem izložbi i naravno, svojoj ocjeni“, kazao je Stefan. 

Učenica Vasilisa Vlahović završila je svoj crtež za svega pola sata, jer joj je to, kako kaže,  postalo rutina.

„Za mene je čast što sam mogla da doprinesem školi , latinskom jeziku i oživljavanju kulture Rima“, jasna je Vasilisa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci