Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Hotel Onogošt: Izložba slika “Govor tijela”

img-16203f3fa2900232ce4da0bef4df8f86-v-433x555_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 17.12.2020. u 07:00

Samostalna izložba slika “Govor tijela” Lidije Vujačić biće otvorena danas u 12h u hotelu „Onogošt“ (lounge bar). Izložbu će otvoriti prof. dr Milorad Simunović.

Zbog epidemiološke situacije otvaranju izložbe će prisustvovati samo predstavnici medija i gosti hotela uz poštovanje svih preventivnih mjera, dok postavku, koju čine 22 platna rađena u tehnici uljani pastel, nakon zvaničnog otvaranja izložbe zainteresovana publika može pogledati do 17. januara.

Lidija Vujačić je diplomirala na Odjeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom Univerzitetu je nastavila obrazovanje, a usavršavala se i na Freie Universitat (Berlin) i Karl Franzens Universitat (Graz), kao i na Univerzitetu Crne Gore gdje je i zaposlena. Magistrirala je 2002. godine, a doktorirala 2007. godine iz oblasti sociokulturne antropologije. Rođena je i živi u Podgorici. Oblasti istraživanja: antropologija savremenosti i popularne kulture, medijska kultura i likovna antropologija.

Prof. dr Lidija Vujačić je, inače, autorka i koautorka jedanaest inostranih i domaćih i monografija od kojih su najpopularnije njene knjige Antropologija konzumerističkog društva – Život (ni)je u reklami i Kultura odijevanja kao oblik komunikacije. Takođe, autorka je više desetina naučnih i stručnih radova, kao i nekoliko stotina članaka, feljtona, priloga, prikaza, reportaža itd. Učestvovala je, po pozivu na više desetina prestižnih međunarodnih naučnih konferencija, rukovodila i sarađivala na više inostranih projekata. Takođe, Lidija Vujačić u kontinuitetu radi na popularizaciji antropološke nauke u različitim vrstama medija, a bila je i koautor i stručni konsultant u radu na nekoliko dokumentarnih filmova.

Slikarstvo i dizajn su njene pasije koje prate naučni rad čineći originalan spoj izumeđu antropologije i umjetnosti pa su ga zbog toga neke njene kolege, upravo, prozvale likovnom antropologijom.

Lidija Vujačić je tokom 2020. godine svoje likovne radove predstavila podgoričkoj publici (samostalna izložba u KIC-u “Budo Tomović” pod nazivom Antropologija na platnu – tijelo i kontekst, mart 2020.), italijanskoj stručnoj javnosti na multimedijalnom događaju Alterità Arte e Antropologia u organizaciji univerziteta iz Venecije i Udina i udruženja RAVE, oktobar 2020.), kao i nikšićkoj publici (tekuća izložba u hotelu “Onogošt”, decembar 2020.) na kojoj je izložila i najnovije radove.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.