Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ilija Nikčević predstavio bajku u stripu „Krtica i sunce“

muzicka
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 26.12.2015. u 10:23

U Koncertnoj Sali Muzičke škole ''Dara Čokorilo'' sinoć je održana promocija ilustrovane knjige za djecu ''Krtica i Sunce'' autora Ilije Nikčevića.

Ilija Nikčević, diplomirani grafičar, istakao je da je ilustracija primijenjana umjetnost, a da je inspiraciju da napiše bajku našao u djetinjstvu kada je sa interesovanjem čitao stripove.

''Namjerno sam odabrao crno-bijelu tehniku za ilustrovanje, kao skrivenu poruku upućenu mališanima, ali i njihovim roditeljima koji će im čitati bajku pred spavanje. Naravno, jedini detalj u boji je  žuto Sunce, koje prati krticu u svim problemima s kojima se suočava'', rekao je Nikčević i dodao da krtica postaje heroj, iako se to ne očekuje, ali ona uspjeva da riješi sve probleme s kojima se suočava.

Istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić, navela je da je rjetkost da je autor bajke istovremeno i crtač i pisac, pogotovo u Crnoj Gori gdje je ilustracija ''bočna disciplina''.

''Ilustracija je nešto između popularne i visoke umjetnosti, a knjige iz najranijeg perioda se pamte po ilustraciji, u koju je Ilija sjajno zakoračio, iz grafike'', dodala je ona.

''Tema bajke je vanvremenska i mogu da je čitaju sve generacije. Kroz različite doživljaje životinja, na kraju, pobjeđuje dobro i tako  šalje poruku djeci'', zaključuje ona.

Sociološkinja, Mirjana Popović, koja je bila i moderator večeri, pričala je o značaju bajki za zdrav razvoj djeteta.

''Dijete procjenjuje ponašanje glavnih junaka i kroz epilog zaključuje da je opasno identifikovanje sa negativnim junacima", kazala je Popović.

Ona je citirala i Grozdanu Olujić: ''Bajka detetu nudi nadu da je humanijji svet moguć. Bajka je čovekov san o sreći.''

Na kraju večeri, autor je odgovarao na pitanja publike koja je ispunila Koncertnu salu Muzičke škole.

Ovaj događaj je završni dio projekta ''Afirmacija književnosti za djecu i ilustracija kao medijatora u edukaciji'', koji je organizovala  NVO Centar za društvenu akciju i edukaciju u saradnji sa opštinom Nikšić i Fondacijom ''Ćano Koprivica''.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci