Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izložba „Bajke Budimpešte“: Priča o jednom gradu pretočena u 40 fotografija

3
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 25.06.2019. u 06:18

Fotografije koje nam otkrivaju male priče o jednom gradu „sakrivene iza igre svjetala i sjenki“, prikazane su na izložbi pod nazivom „Bajke Budimpešte“, koja je otvorena sinoć u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Ulice i građane Budimpešte u obavljanju svakodnevnih poslova s početka 20. vijeka ovjekovječio je Imre Kinski, koji je stradao u Holokaustu. Vijek kasnije, Oto Kajzer je kroz objektiv svog aparata zabilježio iste prizore. Izložba, koja broji 40 fotografija, ova dva umjetnika prikazan je u okviru manifestacije „Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori“.

“Vjerujem u to da svaki koncert i svaka izložba nije samo za autora i za izvođača, nego je i za publiku posebno zadovoljstvo. Sa zadovoljstvom sam donio ovu izložbu, jer volim Budimpeštu i jako sam ponosan na njeno stanovništvo. Svaki grad je takav kakvi su mu stanovnici. Građani Budimpešte su puno izgradili svoj grad nakon raznih ruševina”, kazao je fotograf Oto Kajzer sinoć na otvaranju.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Neđeši Jozef je kazao da je izložba fotografija način da se približe i predstave vrijednosti i tekovine mađarske kulture crnogorskim građanima, te da se bilateralni odnosi ne zasnivaju samo na političkoj i ekonomskoj saradnji.

„Treba staviti naglasak na razvijanje odnosa u drugim odnosima, među kojima se kultura svakako nalazi na istaknuto mjesto. Manifestacija „Nedjelja mađarske kulture“ će trajati sve do kraja septembra. U sklopu će biti četiri različita programska sadržaja koji će se predstaviti  publici u više crnogorskih gradova. Ove fotografije govore isto, na njima je prikazan jedan grad, jedna priča, gomila kamenja i  ljudi i male sakrivene priče“, kazao je ambasador.

Potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević ocijenila je da je izuzetna saradnja u oblasti kulture između dvije države, kao i da je izložba poziv da svi koji nijesu, posjete ovaj bajkoviti grad.

„Kulutura je svakako oblast koja i te kako, čak i tamo gdje se ne razumiju jezici, povezuje, jer  se jedna toplina i sve ono što nose kulture dva naroda i te kako dobro osjeti i razumiji“, kazala je Nikčević u želji da nit kulture i dalji bude oslonac povezivanja dvije držve.

Fotografije će biti izložene u foajeu Nikšićkog pozorišta do 7. jula, a zatim slijede izložbe u Podgorici i Tivtu.

Manifestacija „Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori“ počela je 20. juna i trajaće do 16. septembra, a u okviru manifestacije publici u više crnogorskih gradova predstaviće se muzičari, umjetnici, plesači i brojni drugi stvaraoci.

Izložbu  fotografija je organizovala Ambasada Mađarske, JU Muzeji i galerije i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci