Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“: Leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti

59765226_674038969719399_4575788157781409792_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 08.05.2019. u 06:28

Riječju i fotografijom na 13 panoa, koliko ih sadrži izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, prikazan je razvoj dramske umjetnosti i bogatstvo pozorišnog života u Crnoj Gori od antike do savremenog doba.

„Postavka je rađena tako da svaki pano pojedinačno, gledano sa jedne strane, predstavlja priču za sebe, odnosno priču o pozorišnom stvaralaštvu grada koji je predstavljen. Sa druge strane, ti panoi poput kamenčića stapaju se u mozaik, jedinstvenu cjelinu koja govori o bogatstvu pozorišnog života na ovim prostorima“, kazala je autorka sinoć na otvaranju izložbe u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Projekat je, kako je kazala Marojević, tehnički koncipiran kao mobilan, na lako prenosivom materijalu, pa će ovu izložbu moći da vidi publika iz 12 crnogorskih gradova, ali i iz drugih sredina koje budu zainteresovane. Ona je dodala da postoje najave da će ova postavka biti prezentovana u zemljama okruženja.

Prema riječima Marojević,  projekat je trajao dva i po mjeseca i okupio je predstavnike dvadesetak institucija kulture, prije svih pozorišnih kuća, centara za kulturu koje se bave profesionalnom pozorišnom produkcijom i multumedijalne festivale koje imaju profesionalnu produkciju, Arhiv Crne Gore i njegove odsjeke u opštinama, zavičajne muzeje, te teatrologe i naučne radnike kao konsultante.

Istoričar književnosti, Dragan B. Perović ocijenio je da izložba predstavlja kulturološki vremeplov, pa tako na jednom mjestu možemo vidjeti bogato naslijeđe, tradiciju i neprekidnost trajanja u jednoj važnoj kulturno-umjetničkoj oblasti kao što je pozorište.

„Dobili  smo leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti, gdje svaka teatarska kuća ima svoj osobeni pečat. Svaki od panela je jedan blistavi kamičak u izuzetnom mozaiku pozorišnog života u Crnoj Gori, koji, postavljeni ovako, zajedno daju skladnu sliku“, kazao je Perović.

U ime Ministarstva kulture izložbu je otvorio Ilija Subotić koji je istakao da je  Nikšić oduvijek imao posebno mjesto u stvaranju i očuvanju kulture i podsjetio publiku zašto je tako.

„Višestruki su značaj i simbolika u činjenici da izložbu večeras otvaramo u gradu u kojem je još 1884. godine izvedena pozorišna predstava „Slobodarka“, odnosno predstava kojom je otpočeo pozorišni život u ovom gradu. Posebno je važno i to što izložbu pred nama otvaramo u trenutku kada se obilježava veliki jubilej – 135 godina pozorišne tradicije u Nikšiću i to na mjestu iz kojeg je, u namjeri da se upotpuni slika o pozorišnim tokovima u Crnoj Gori, započelo posvećeno istraživanje i sakupljanje rijetke građe“, kazao je on, čime je izložba zvanično otvorena.

Dizajn postavke je djelo Darka Musića, akademskog slikara, a grafički prelom rukopisa i fotografija uradio je Ranko Radulović.

Glumci Nikšićkog pozorišta Gordana Mićunović i Nikola Vasiljević izveli su kraći dijalog iz “Slobodarke“, a publika je mogla i uživati u igrokazu balerine Ivane Bobičić, učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju postavku izložbe u narednih 15 dana u Nikšićkom pozorištu.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.