Izložba „Himna čovjeku“: 80 radova inspirisanih indijskim epom i poezijom

56685719_2377756605789138_5121566591435145216_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 04.04.2019. u 06:50

Izložba pod nazivom „Himna čovjeku“, autorke Tatjane Burzanović, sinoć je u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“ donijela duh indijske kulture i  slikarstvo koje je potpuno različito od onoga koje je publika u Nikšiću dosad imala priliku da vidi.

Tatjana Burzanović je na svoj način, koristeći se bojom i četkicom, uspjela da dočara indijsku kulturu, religiju i filozofiju. Ona se publici sinoć predstavila izložbom koja broji 80 radova, od kojih je 40 ilustracija indijskog narodnog epa „Bhagavad Gite“. Kako ističe autorka, ovom poduhvatu prethodila je nagrada koju je dobila na Podgoričkom sajmu knjiga – Tagoreova „Himnu čovjeku“. Vidjevši ilustracije, tadašnji indijski ambasador u Beogradu predložio joj je da ilustruje pomenuti ep.

„Ono što me pokrenulo je traganje za istinom, a “Bhagavad Gita” je upravo iskon. To je ono što je arhetip i ako doprete do toga, onda ste saznali tajnu univerzuma. Jako je lijep osjećaj, jer ste u nekim specijalnim duhovnim visinama kada čitate i kada ilustrujete“, objasnila je Burzanović, čiji radovi predstavljaju doktorsku disertaciju.

Pored 40 ilustracija indijskog epa, publika je imala priliku da vidi isto toliko ilustracija poezije indijskog nobelovca Rabridanatha Tagore, koje su nastale  2004. godine. Kako ističe Burzanović, nije trebalo dugo da je inspiriše da uzme četkicu u ruke nakon što je pročitala poeziju Tagorea.

„Mogu reći da od djetinjstva nosim u sebi i volim filozofiju i to je ono što me povezalo sa indijskom filozofijom. Poezija je dotakla moju dušu. Čitajući je, ja sam pronikla duboku u indijsku filozofiju, i onako kako sami Indijci vole da kažu, da sam to uradila bolje od njih samih“, istakla je Burzanović.

Nastaviće, kako kaže, da radi na ilustraciji indijskih epova, a trenutno slika „Ramajanu“, takođe na predlog nekadašnjeg indijskog ambasadora.

Direktorica JU Muzeji i galerije Jelena Đukanović pročitala je poruku ambasadorke Indije Renu Pall povodom otvaranja izložbe.

 „Dr Tatjana je spojila povezanost uma i materije na način koji je najviše estetski i vizuelno privlačan. Sadržaj njenog rada simbolički objedinjuje sinergiju duboke misli u Indiji i relativnost mikrokosmosa prema makrokosmosu, atome i elemente u životu i prostoru i sinergiju između čovjeka i univerzuma“, dio je pisma ambasadorke.

Marija Goranović

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci