Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izložba i akademija u čast jubileja

Poster/Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 14.02.2024. u 07:47
Povodom jubileja 140 godina od igranja prve predstave u Nikšiću, Nikšićko pozorište organizuje svečani program.

Večeras u 19 časova biće otvorena izložba pisanih materijala i fotografija iz istorije pozorišnog života u našem gradu pod nazivom „Putem Slobodarke“.

"U saradnji sa Arhivom Crne Gore došli smo u susret sa dokumentima koji svedoče bogatstvo nasleđa koje opet ima svoje duboke korijene u slojevima narodne poezije i stradale istorije. Zadivljeni i zaneseni tim bogatstvom kroz ovu izložbu naslućujemo tek mali dio riznice kulturnog blaga koji nagovještava i podstiče novo stvaranje", navodi se u najavi programa Nikšićkog pozorišta.

Nakon toga, u 20 časova, biće održana Svečana akademija, koja će u prepoznatljivom režiji Radisava Jevrića biti ispunjena bogatim scenskim sadržajima.

"Akademiju će obilježiti segmenti iz pažljivo odabranih predstava iz duge istorije pozorišnog života u Nikšiću. Na sceni ćemo vidjeti stare i provjerene snage nikšićke scene, kao i nove i mlade glumce. Uz epizode rediteljskog i glumačkih minijatura nastupiće i kvartet Crnogorskog simfonijskog orkestra i čućemo slovo dobrodošlice i pozdrava javnih djelatnika našeg grada, kao i iz državnog vrha", navode iz Nikšićkog pozorišta.

U čast velikog jubileja - 140 godina Nikšićkog pozorišta, biće premijerno izvedena predstava “Kumovi”, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Božidara Đurovića. Premijera je zakazana za 16. februar, Dan Nikšićkog pozorišta, a reprizno izvođenje dan kasnije. Daleke 1884. godine, 16. februara, u gradu pod Trebjesom izvedena je predstava “Slobodarka”, Manojla Đorđevića Prizrenca.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.