Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Između romana i budućih hitova

10172687_533121670162713_6735752299140157230_n-960x555
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 14.01.2017. u 07:24

Sticanjem statusa slobodnog umjetnika Radojica Stanković je podvukao crtu pod svoj dosadašnji rad. Tri decenije na sceni, pred malom i velikom publikom, naučile su ga da dođe vrijeme kada treba okrenuti novi list. Kaže, to je i učinio, posvetio se svojim prvim ljubavima – muzici i pisanju, rodnom Nikšiću.

Iako je slavu stekao kao Šanta Panta – majstor sto zanata, Radojica je najprije bio frontmen muzičkog sastava “Luna”, sada davne 1987. godine. Tih godina je objavio dvije zbirke poezije “Da si ovdje draga moja mati”, “Ljubav kod strikove kafane”, i bio zastupljen u zbirci “Zvijezde na dlanu” koju je štampala “Univerzitetska riječ” iz Beograda. Ljubav prema pisanoj riječi tihovala je u njemu sve ove godine. I onda, kao i sve što se silom potiskuje, ugrabi tren kad će isplivati…

“Završavam roman “Pećina”. Među “stijene” ove priče zašao sam još prije nekoliko godina. Sa tih stijena, baš kao i moj junak, čitao sam duboke emocije, ljubav, patnju, ali i preispitivanje koje je dovelo do iscjeljenja mog junaka. Gradio sam priču i ona je gradila mene. Trudio sam se da u nju uzidam najvrednije tradicionalne vrijednosti, važnost očuvanja porodice i zdravog društva”, ispričao je Stanković za Dan.

U iščekivanju štampanja svog prvog romana on ne sjedi skrštenih ruku, već su mu ruke pune posla. Napisao je tekst i muziku za “Saobraćajnu slagalicu”. Ovaj edukativno-zabavni igrokaz upoznaće nas sa novim Šanta Pantom, jedinstvenog imidža.

“Imaću “neoriginalnu” policijsku uniformu. Moj zadatak je da mališane od tri, pa sve do 12 godina učim važnim saobraćajnim propisima. Ova predstava je temom prilagođena nastavnom gradivu iz saobraćajnog obrazovanja. Djeca, naročito ona najmanja, treba kroz igru da zavole saobraćajca, a ne da ga se plaše. Odnosno, roditelji u nedostatku ličnog autoriteta nerijetko djeci prijete policijom i otuda njihov strah. Zato ćemo razvijati ljubav, povjerenje i učiti i ovom prilikom o važnim stvarima”, najavio je Radojica.

Novi kostim je kreirala Gordana Ćetković koja je sarađivala i na osmišljavanju scenografije. Stanković potpisuje tekst i muziku za predstavu, a aranžman je uradio Bojan Dobrilović. Istovremeno, u Dobrilovićevom studiju, Radojica snima i osam numera za muzički album namijenjen odraslima.

“Na albumu će biti dvije rokenrol balade i šest kompozicija u hard rok stilu. Četiri su moje autorske numere, a četiri su obrade. Kompoziciju “Nikad više ti i ja” već smo puštali u nekim lokalima i veoma sam zadovoljan reakcijom publike. Uradićemo i spot za ovu pjesmu. Obradio sam numeru poznate nikšićke grupe “Osma sila”, po ideji autora Dimitrija Mića Maksića. Vjerujem da će se slušaocima dopasti i ostale pjesme sa albuma koji bi trebalo da bude na tržištu do kraja marta“, ispričao je Radojica.

Saznajemo da su među njegovim adutima i obrada pjesme grupe “Teška industrija”, po tekstu i muzici Gabora Lenđela, kao i “Polimlje” Vita Nikolića za koju je sam uradio muziku.

Radojica Stanković, alijas Šanta Panta u pregovorima je sa nikšićkim Sekretarijatom za kulturu da odigra dvije predstave. Uvijek se odaziva humanitarnim akcijama za podršku osobama kojima je pomoć najpotrebnija. Razgovor zaključuju konstatacijom da Nikšić konačno ima svoju scenu, pa ima i priliku da okupi i populariše stvaralaštvo prvenstveno svojih umjetnika.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci