“Jedna nas je pjesma vodila”: Stihovima podsjetili na jugoslovenske velikane

20190627_200218
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 28.06.2019. u 06:31

Poezija Crnjanskog, Pope, Cesarića, Ćopića, Antića, Ratkovića i drugih istaknutih pjesnika Jugoslavije sinoc je odjekivala gradskim parkom, u okviru umjetničke večeri "Jedna nas je pjesma vodila".

Ovo pjesničko veče na platou ispred Gradske kuće, posvećeno (ne)zaboravljenim pjesnicima Jugoslavije, organizovali su JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” Nikšić, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Radoje Kandić iz Društva prijatelja biblioteke “Njegoš” Nikšić kazao je da su se trudili da obuhvate sve najkvalitetnije jugoslovenske stvaraoce i da njihovo djelo predstave na najbolji mogući način, u skladu sa svojim mogućnostima i znanjima.

“Na ideju da organizujemo ove veče smo došli tako što smo negdje smatrali da odavno u našem gradu nije bilo događaja koji su posvećeni ovoj tematici, tako da smo upravo iz tog razloga odlučili da se posvetimo jugoslovenskoj poeziji, na način što ćemo je objediniti u okviru jednog kulturnog događaja. Mi mislimo da svi ti stvaraoci imaju pristup u stvaralaštvu da dopru do ljudske svijesti i individualnih ljudskih duša”, naveo je on.

Renata Bulajić, direktorica biblioteke „Njegoš“ smatra da ovakvi događaju daju veliki pečat kulturi grada.

“Ovo su zaista divni događaji, događaji koji su na inicijativu mladih ljudi. To je negdje znak prepoznatljivosti Nikšića uopšte. Rekla bih da nije nikada ni prestao Nikšić da bude grad kulture”, ističe Bulajić.

Ono što pričinjava posebno zadovoljstvo, kako je dodala, jeste da su ove večeri upravo na inicijativu mladih ljudi.

“Nas raduje i mi podržavamo, ali ništa od toga ne bi bilo da mi nemamo one koji nas podržavaju u svemu tome, a to su mladi”, objasnila je ona.

Pjesnici čiji su se stihovi mogli čuti sinoć su, kako je kazala, svevremeni.

“To su pjesnici koji će da žive vjekovima unaprijed, a živjeli su možda vijek unazad. A mlade ljude to zaista inspiriše, interesuje. Mislim da to za razvoj jedne društvene zajednice je veoma bitno. Događaji su prepuni i ljudi se oduševe što je veliki broj mladih u publici. Veliki broj mladih su učesnici, a sve više njih se javlja koji žele da budu dio naše priče”, zaključila je ona.

Učestvovali su Nebojša – Ćićo Vulanović, Boban Čvorović, Lidija Lješković, Snežana Bulajić, Nađa Vukčević i Matija Bulajić.

Svojom muzikom veče su uljepšali Goran Grozdanić, Matija Bulajić, Nina Rakojević i Vuko Jovanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bjoskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma – animacija “P’astanjan i tri njušketara” i triler “Džon Vik 4”.
U sali "Zahumlja" večeras, sa početkom u 19 časova, a povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije, biće upriličeno Poetsko-muzičko veče "Stihovanje i note", učenika Gimnazije "Stojan Cerović" Nikšić.