Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

JU “Zahumlje” – institucija koja prkosi vremenu

13090070_901386799974222_841437322_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 23.04.2016. u 07:31

I danas, nakon skoro dvanaest decenija svog postojanja, JU “Zahumlje”  važi za simbol kulturnog života Nikšića. Zahumlje je svjedok teških vremena grada, ali i spona tradicije i modernih vremena. Ono je ponos Nikšića i institucija poznata u svijetu. 

Na jednoj od proba smo posjetili prvi ansambl  čiji su nam članovi kazali da za njih predstavlja čast igrati u Zahumlju, a potom smo se sa  Miodragom Ćetković, umjetničkim rukovodiocem, podsjetili nekih ljepših vremena koje ova ustanova pamti.

On je došao u Zahumlje kao vrlo mlad igrač daleke 1977. godine. Igrao je folklor 33 godine, a već  5 godina vodi prvi ansambl kao umjetnički rukovodilac. Sa nostalgijom se sjetio tih dalekih sedamdesetih i osamdesetih godina.

„Bilo je drugačije tada u smislu da je bilo mnogo više ljubavi prema Zahumlju, prema igri, prema folkloru. Druga su vremena bila, omladina se ovdje družila, tada nije bilo mnogo nekih alternativa, izlazaka, međutim sad je sve to promjenjeno“, pomalo razočarano kazao je Ćetković. Ipak objašnjava da, iako manje, i dalje ima ljubavi prema pjesmi i igri, a o tome svjedoči  dolazak novih članova, kako starijih tako i mlađih. pa su tu danas sekcije veterana i omladinaca.

Osim ponosa koji osjeća kada i dalje, uprkos vremenu, iz koncerta u koncert, pune sale širom države i regiona, ono što izdvaja kao najljepše u bavljenju folklorom su turneje.

„Na turnejama  su divna druženja, ali i obilasci raznih država i gradova. Za ovaj dugi niz godina bio sam na mnogim turnejama, prošli smo cijelu Evropu, dio Azije, a neki san nam je i da odemo do Amerike. Ipak sad su teška vremena i finansijska situacija je dosta složena, tako da jedva uspjevamo da jednom godišnje pođemo na turneju radi mladih članova“, iskren je on.

Zahvaljujući Opštini i nekim sponzorstavima, koja su sada, kako kaže Ćetković, rijetka, nekako se snalaze, a nešto i sami sakupe.

„Baš koncert, koji spremamo večeras, imaće kao jedan od ciljeva da se skupi neki dio sredstava za turneju, jer će se naplaćivati ulaznice. To je naš tradicionalni koncert koji organizujemo jedno godišnje. On je inače u maju, ali radi obaveza koje tada imamo oko Dana nezavisnosti smo ga pomjerili nekih mjesec dana unaprijed“, objašnjava Ćetković.

Prvi ansambl koji broji oko 50 članova, na večerašnjem koncertu u Nikšićkom pozorištu će igrati 8 koreografija i to od nacionalnog programa Crnu Goru, Boku i Vrsutu, a igraće se i igre iz bivše Jugoslavije, Makedonije i Srbije. Nastupiće i vokalni solisti, kao i narodni guslar, Milan Vujović.

„Ovom prilikom ću uputiti poziv našim Nikšićanima da dođu i tako nam pomognu kupovinom karte po cijeni od 2 eura. Bićemo zahvalni svima i obećavamo da se neće razočarati“, završio je Ćetković.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci