Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

JU “Zahumlje” pokreće projekat “Imaginarijum”

JU “Zahumlje”
 • Autor onogost.me
 • 22.02.2023. u 10:39
Javna ustanova "Zahumlje" u Nikšiću u okviru Kulturno-umjetničkog stvaralaštva pokreće projekat "Imaginarijum" koji će se raelizovati 9 mjeseci. Cilj je da se kroz fenomen slike afirmiše savremena umjetnička scena, a učesnici će biti renomirana imena crnogorske i regionalne kulturno umjetničke scene.

Jednom mjesečno u Sali Zahumlja kroz raznolike forme - sesije, tribine predavanja interaktivne razgovore, radionice pokušaće se rasvijetliti fenomen slike i njeno "sadejstvo", sa različitim granama umjetnosti. Zanimljiv projekat naslovljen Imaginarijum potpisuje urednica programa u Zahumlju, istoričarka umjetnosti Kristina Radović.

"Pošto se u više slučajeva slika tretira kao oblik izražavanja sadržaja u svim vrstama umjetnosti odnosno kao primarni element umjetnosi o cjelini, govorićemo o slici u književnosti, pozorištu, arhitekturi, slikarsvu, vajarstvu, grafici, fotografiji, filmu, stripu i muzici. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kullturno umjetničke scene", ističe Radovićeva za Radio Crne Gore.

Ona naglašava i cilj projekta, koji će se realizovati narednih 9 mjeseci, uz "mirovinu" tokom jula i avgusta.

"Cilj je da se kroz fenomen slike afirmiše savremena umjetnička scena i posebno kod mladje generacije razvije i sugeriše vrijednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima", kaže autorka projekta.

Prva sesija održaće se sjutra veče i naslovljena je Slika i književnost, a svoje viđenje iznijeće istoričar književnosti i professor emeritus na Univerzitetu u Novom Sadu, Sava Damjanov i prva doktorka iz oblasti fantastične književnosti u Crnoj Gori Marijana Terić.

Izvor: Radio Crne Gore/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličen Završni koncert omladinskog i dječjih folklornih ansambala JU "Zahumlje" pod nazivom "Djeca, srcem".
  U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – drama “Bajkeri”, horor “Egzorcizam”, horor “Ubod” i animacija “Gojazan ja 4”, koja će biti pretpremijerno prikazana od 22. juna.