Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kanjizares uoči NGF: Napravićemo španski ambijent u koncertnoj sali

ngf_2019
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.09.2019. u 07:36

Jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice Huan Manuel Kanjizares nastupiće kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, na otvaranju 14. Međunarodnog festivala gitare Nikšić 4. oktobra.

Tom prilikom premijerno će u Crnoj Gori biti izveden njegov  „Mediteranski koncert“ za gitaru i orkestar – posljednje djelo koje je komponovao i to kao omaž  Hoakinu Rodrigu, slavnom španskom kompozitoru čiji se koncert „Aranhuez“  smatra jednim od najboljih djela repertoara za klasičnu gitaru. Ostatak programa činiće poznata orkestarska djela posvećena velikim španskim kompozitorima.

“Veoma sam srećan što sam ponovo pozvan, ovog puta da nastupam sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Flamenko, koji ćemo predstaviti je najreprezentativnija španska muzika i nadamo se da ćemo napraviti pravi španski ambijent u koncertnoj dvorani. Publika u Crnoj Gori je uvijek fantastična. Možete osjetiti njihovu ljubav prema muzici”, kazao je Kanjizares uoči koncerta dodajući da su ovakvi festivali važni jer nude javnosti da na najneposredniji mogući način uživaju u muzici.

Otvaranje našeg najznačajnijeg festivala gitare realizuje se pod pokroviteljstvom programa Evropske unije – Kreativna Evropa, odnosno u okviru njihovog projekta „Music Up Close Network“, u kom učestvuje Muzički centar Crne Gore sa još devet partnera iz sedam evropskih država. Koncert, za koji je ulaz slobodan, počeće u 20h u velikoj sali Nikšićkog pozorišta. No, Kanjizares  će pred našu publiku zasvirati i tokom druge večeri festivala, ali ovoga puta Huanom Karlosom Gomezom. Ova dva španska virtuoza već 20 godina uspješno nastupaju i stvaraju zajedno.  

“Gomeza poznajem zaista dugo. Odličan je gitarista i još bolja osoba. Imamo dobar odnos, a to ćete moći da osjetite i na pozornici”, rekao je Kanjizares.

Nastavak programa biće takođe u duhu španske umjetnosti i ovogodišnjeg slogana „Viva España!“.  Treće festivalsko veče koje se održava 6. oktobra biće spoj poezije i muzike, iskustva i mladosti. U sali „Zahumlje“ od 20h zajednički će nastupiti mladi pjesnici, članovi Književnog kluba „Poenta poetika“ JU „Zahumlje“, koji će kazivati stihove Federika Garsija Lorke, uz pratnju učenika Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Završnica, tj. 7. oktobar biće internacionalno veče, u okviru kog će u sali „Zahumlja“ koncert održati studenti gitare iz Pariza, Strazbura, Sarajeva i sa Cetinja.

Manifestaciju, čiji je organizator NVO „Anagastum“, osim Muzičkog centra Crne Gore, podržali su Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, Opština Nikšić i Nikšićko pozorište.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci