Kasarna kao holivudski studio: Ekipa „Papillon-a“ danas u Nikšiću

papilon
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.10.2016. u 10:36

U staroj kasarni pod Trebjesom danas se snimaju scene za rimejk poznatog holivudskog filma „Papillon“ (Leptir), iz 1973. 

Ekipa portala Onogošt uspjela je, uz dozvolu produkcije, da uđe u improvizovani logorski prostor. Tu smo zatekli statiste u uniformama francuskih vojnika, ali i “logoraše” koji se spremaju za još jedan set scena iz ”zatvora”.

Ipak, nije nam bilo dozvoljeno snimanje, a, kako nam je objašnjeno, u Nikšiću će čitav posao biti završen do kraja dana. Unutar prostora za snimanje nalazi se više od 20 kamiona sa opremom i rekvizitima produkcijske kuće iz Beograda koja asistira tokom stvaranja ovog rimejka.

Prema našim informacijama, ekipu čini najmanje 150 statista i 50-ak ljudi iz produkcije od kojih je jedan broj stranaca.

Nakon Nikšića, „Papillon“ će imati posla u Kotoru i Ulcinju gdje je, takođe, predviđeno snimanje.

Tokom avgusta, Nikšić je bio domaćin velikog kastinga za statiste, a ubrzo se krenulo i sa adaptiranjem nekadašnje kasarne za potrebe snimanja.

Magacinski objekti i spavaonice pretvoreni su u ”logor” za potrebe filma, čije je originalno ostvarenje proslavilo Stiva Mekvina i Dastina Hofmana.

Papillon (u bivšoj Jugoslaviji distribuiran i pod naslovom Leptir) je američki igrani film snimljen 1973. godine u režiji Franklina J. Schaffnera.

Po žanru je kombinacija pustolovnog i zatvorskog filma, a radnja se temelji na istoimenoj knjizi francuskog osuđenika Henrija Charrierea (čiji lik tumači Steve McQueen) koji je u njoj opisao svoje višegodišnje pokušaje da pobjegne iz zloglasnog zatvora u Francuskoj Gvajani.

Zbog udaljenih tropskih lokacija na kojima je snimljen, bio je jedan od najskupljih filmova svog vremena i doživio je veliki komercijalni uspjeh.

Sam Steve McQueen opisao ga je kao najdraži film u svojoj karijeri. Smatra se jednim od najboljih holivudskih filmova 1970-ih.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 stižu tri nova filma – komedija „Šape gneva – legenda o Henku“, triler „Trag divljači“ i drama „Amsterdam“.
Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.