Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Lazar Ristovski u Nikšiću: Snima se film „Vrijeme između nas“ Andra Martinovića

film_scena
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.11.2016. u 07:33

Zahvaljujući našem sugrađaninu, režiseru i scenaristi, Andru Martinoviću, Nikšić sa okolinom narednih dana biće u znaku filmske umjetnosti. 

Na lokacijama u Pivi, na Krnovu, Vučju, ali i u samom centru grada, radiće se jedan segment trećeg dijela filma „Vrijeme između nas“ čije snimanje je počelo još krajem 2014. godine, ali čija se realizacija odužila usljed nedostatka finansijskih sredstava.

Martinović za portal Onogošt kaže da se raduje što će dio filma nastati baš u njegovom rodnom gradu. 

„Lijepo je snimati u svom gradu. To su krajevi koje poznajete i koje nosite u sebi i eto, to je možda još jedan način da se film vrati u Nikšić koji je ranije bio poznat kao mjesto na kojem su snimljeni neki značajni filmovi, ali i kao sredina koja je znala da podrži takve projekte. Nijesu nas sada, nažalost, takvi razlozi motivisali da radimo tu, već prije svega to što nam je teren odgovarao, a i naši dragi saradnici koji su iz Nikšića“, kaže Martinović.

On otkriva da će već večeras, u lokalu „Žun“, biti snimljena kratka sekvenca, sa legendarnim srpskim glumcem, Lazarom Ristovskim.

„Dan ćemo provesti na terenu u Pivi, u večernjim satima smo kratko sa Lazom u kafiću Žun. Tek krajem nedjelje pravimo neke masovnije scene na Vučju, a bićemo i u „Galeriji“ za par dana“, otkriva Martinović i dodaje da će nastavak te priče i njen završni dio biti sniman u Podgorici.

Kada je u pitanju realizacija filma čije snimanje traje pune dvije godine, Martinović vjeruje da će na zadovoljstvo svih biti završen na proljeće naredne godine. Priznaje da mu teško pada vrijeme koje je potrošeno zbog nedostatka finansija.

„Uvijek se suočavate sa tim pitanjem, zašto to raditi, pa bude momenata da dignete ruke od svega, ali vas neka unutrašnja potreba vuče da se to ipak završi, da se napravi prije svega zanimljiv film. Ako mi nešto nedostaje u tom procesu to je vrijeme, ne toliko novac da dobiješ više statista ili neke spektakualrnije scene, ili bolju scenografiju, najteže mi pada kad morate da sažimate stvari, kada fali snimajućih dana“, objašnjava Martinović.

Film je triptih o očevima i sinovima koji će se, u tri različita vremenska razdoblja, naći u graničnim situacijama u kojima je čovjek prinuđen da se opredijeli i izabere jednu od protivrečnih mogućnosti. Uvodna priča dešava se u jednom danu na kraju Drugog svjetskog rata, a druga u vrijeme konačnog pada Berlinskog zida, kada se otvara put ka nekoj novoj Evropi, do koje zajednička južnoslovenska država nikada neće stići. Treći dio, pak, inspirisan je sudbinom čovjeka čiji je sin bio pilot JNA, a o čijoj sudbini se ništa ne zna već više od dvadeset godina.

Direktor fotografije je Rade Vladić (Variola vera, Ljepota poroka, Tito i ja, Ubistvo s predumišljajem), scenograf Milenko Jeremić (Maratonci trče počasni krug, Lepa sela lepo gore, Crna mačka beli mačor), kostimografkinja Gordana Angelovski (Jug jugoistok, Kako su me ukrali Nemci), a treba istaći da su svoje mjesto u ekipi filma našli i mladi studenti filmskih škola.

Martinović je autor nagrađivanih kratkih igranih filmova (Netaknuti suncem, Maske) i, zajedno sa Brankom Baletićem, dokumentarnog filma Crna Gora i Veliki rat.

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.