Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Majski repertoar u znaku proslave Dana nezavisnosti

20190506_110203
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 06.05.2019. u 11:31

Maj će našem gradu donijeti bogat kulturni repertoar, a velikim brojem programa tokom čitavog mjeseca proslavljaće se Dan nezavisnosti Crne Gore.

Pored toga, još značajnih datuma biće obilježeno narednih dana, a jedan od njih svakako je i jubilej – 75 godina od osnivanja Dnevnog lista Pobjeda.

Novinar i publicista Vlatko Simunović u ime Nove Pobjede podsjetio je da je naš grad rodno mjesto tog lista, s obzirom da je prvi broj štampan u Nikšiću 24. oktobra 1944. godine na Trgu Slobode. On je istakao da je već realizovan dio aktivnosti u sklopu obilježavanja jubileja – donacija botaničke baste Gimnaziji “Stojan Cerović” i poklon čitaocima Pobjede – knjiga izabranih pjesama Vitomira Vita Nikolića.

I ovog mjeseca nastavljaju se aktivnosti pa će, kako je kazao Simunović, 16. maja, u saradnji sa Opštinom Nikšić, organizovati koncert JU “Zahumlje”.

“Koncert će započeti spletom revolucionarnih pjesama, a u nastavku ansambl “Zahumlja” izvešće splet crnogorskuh tradicionalnih igara i pjesama i na samom kraju evergrin teme. Nadam se da će to biti jedan događaj koji će privući pažnju svih Nikšićana, jer ima tu simbolike – Trg Slobode, pjesme slobodi, 75 godina godina Pobjede. Sloboda i pobjeda su u rječniku crnogorskom dva jako važna i značajna termina”, kazao je on.

Majski repertoar započeće izložba “Crnogorska pozorišna povijest” koja će biti otvorena sjutra veče u foajeu Nikšićkog pozorišta.

“Polazeći od činjenice da je kultura sjećanja jako bitna kada je u piranju dramska umjetnost, odnosno pozorište, zbog njegove efemernosti, kao I zbog činjenice da je istorija pozorišta na ovim prostorima fragmetalno bilježena, cijenili smo i željeli da široj javnosti prikažemo bogastvo pozorišnog stvaralaštva na ovim prostorima, počev od antike, preko srednjeg i novog vijeka, pa do savremenog doba. Postavka je rađena na 13 panoa, riječju i fotografijom. Predstavili smo razvoj crnogosrke dramske umjetnosti kroz vjekove”, kazala je urednica Izdavačke djelatnosti JU Nikšićko pozorište Slavojka Marojević i dodala da Nikšićko pozorište ima 10 naslova na svom repertoaru ovog mjeseca.

Od 13. do 17. maja održaće se manifestacija “Neđelja arhiva” koja je već poprimila tradicionalni karskter. Načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić Violeta Krivokapić podsjetila je da on ove godine slavi 60 godina od osnivanja.

“Manifestacija će biti koncipirana u skladu sa stručnim i drugim mogućnostima, osmišljena na novim idejama, odnosno aktivnostima. U osmišljavanju manifestacije posebnu pažnju posvećujemo djeci jer su djeca ta na kojima počiva prosperitetna budućnost svih nas, a jedan od načina na koji ih možemo pravilno odgajati i usmjeravati je svakako ukazivanje na značaj naše kulturno-istorijske baštine, čega u našim arhivima ima i te kako dovoljno”, objasnila je ona dodajući da je cilj održavanja manifestacije da motiviše široki krug crnogrske javnosti, odnosno sve zainteresovane građane da posjete Arhiv i informišu se koju građu pojeduje, kako se ona koristi, te da pogledaju zanimljive primjerke arhivske građe.

I ove godine, kako je kazala direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić Jelena Đukanović, obilježiće se Međunarodni dan muzeja i to cjelodnevnim programom.

“Hepening će biti organizovan 16. maja u saradnji sa Fondacijom Petar Lubarda i nosi naziv po Lubardinoj misli “Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji”. Obilježićemo i 45 godina od smrti velikog slikara Petra Lubarde. Hepening će biti organizovan u vidu likovne radionice na platou ispred Muzeja i trajaće skoro čitav dan”, najavila je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci