Međunarodni festival glumca od 6. do 11. novembra, u selekciji pet predstava

Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 21.10.2023. u 13:55
Predstava „Ivanov“, koju je u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo na scenu postavio Paolo Mađeli, otvoriće u ponedjeljak,6. novembra u 20 sati, ovogodišnje 19. izdanje Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

Festival, koji se ove godine realizuje pod sloganom „Tako je (ako vam se čini)“, trajaće do 11. novembra, a u sklopu otvaranja biće dodijeljena i bijenalna nagrada „Veljko Mandić“.

SELEKCIJA

U takmičarskom programu publika će moći da pogleda pet predstava, koje je selektovala Jelena Stajkovac. Na ovogodišnjem festivalu, kako je Stajkovac zapisala, selekcija je usmjerena na predstave koje se bave krhkostima života lišenog ljubavi i smisla, vremenom koje tlači, žrtvama sopstvenih pogrešnih uvjerenja, odnosima unutar porodice tokom političkih turbulencija, ličnim preispitivanjima, ženskim sudbinama, besmislom i ispraznostima.

“Izbor predstava u ovogodišnjoj selekciji je omaž životu i vremenu u kom smo se zadesili, koje se više nego ikad „ruga razumu“ s ciljem da skrene pažnju na manipulaciju istinom i na mnogostrukost perspektiva. Stoga sam ovogodišnji festival naslovila imenom čuvenog Pirandelovog komada, „Tako je (ako vam se tako čini)“. Da li apsolutna istina postoji i gdje je granica između samozavaravanja i objektivnosti”, zapisala je Stajkovac.

Predstava „Ivanov“, koja će biti izvedena na otvaranju festivala, kako je reditelj Mađeli zapisao u ekspozeu, pripovijetka je našeg bola, odnosno,borba protiv hipokrizije, neuroze i samoće koje nam svijet nameće. Glumačku podjelu čine: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Lejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrovići Mak Čengić.

Nakon toga, 7. novembra publika u Nikšiću biće u prilici da pogleda predstavu „Očevi i oci“, Slobodana Selenića, koju je za Narodno pozorište u Beogradu režirao Veljko Mićunović. U predstavi se, između ostalog, kako je reditelj Mićunović objasnio, ukazuje i na jedno suštinsko nerazumijevanje različitosti, pa bilo ono na nivou bazičnog po nacionalnosti ili po pitanju puko ideološko. Dok se, ujedno, ispostavljaju očiglednima naši unutrašnji egzili, bolne zarobljenosti i osjećanje krivice koje „teglimo“ do dana današnjeg. Glumački ansambl čine: Miloš Đorđević, Nikola Rakočević, Aleksandar Vučković, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Sena Đorović, Iva Milanović i Nikola Ristanovski.

SUDBINE

Potom će, u srijedu 8. novembra, biti upriličeno izvođenje predstave „Brod za lutke“, koju je po tekstu Milene Marković režirao Kokan Mladenović. Predstava koja je postavljena na sceni NU Narodno pozorište Bitolj, kako je Mladenović kazao, priča je o jednoj ili svim ženskim sudbinama, ili svim ljudskim sudbinama – kako žena doživljava svoj život kao niz neostvarenih bajki. U predstavi glume Sandra Gribovska, Viktorija Stepanovska, Ilina Chorevska, Katerina Anevska, Valentina Gramošli, Petar Spirovski, Martin Mirčevski i drugi.

Predstavu „Ćelava pjevačica“, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, publika će moći da pogleda u četvrtak, 9. novembra. U samostalnom projektu Centra za kulturu iz Tivta glume Olga Odanović, Branko Vidaković, Sandra Bugarski, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević i Branimir Popović. Kultno djelo Ežena Joneska, predstavlja teatar apsurda, antidramu koja se bavi nama danas, na bokeški način.

Takmičarski segment festivala zatvoriće u petak 10. novembra izvođenje predstave „Gospođica“, koju je po romanu Ivana Andrića režirala Đurđa Tešić. U pitanju je projekat Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, rediteljka je, kako je objasnila, birala ovaj tekst jer podsjeća na današnje vrijeme, koje tlači svakoga i u kome nema savjesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo. Uloge donose Slađana Zrnić, Nataša Ivančević, Snježana Mišić, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez, Belinda Stijak i Pavle Pavić.

Festival će biti svečano zatvoren u subotu 11. novembra kada će biti i dodijeljene nagrade, a u čast nagrađenih, biće izvedena predstava „Za sada je sve ok“ u režiji Snežane Trišić. Svake večeri, sem posljednje, biće upriličeni razgovori o predstavama u foajeu Nikšićkog pozorišta, koje će moderirati Goran Bulajić.

Cijena ulaznice je sedam eura po predstavi. Biletarnica Nikšićkog pozorišta će biti otvorena od ponedjeljka 23. oktobra, od 10 do 20 sati.

Izvor: pobjeda.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fudbaleri Sutjeske savladali su Rudar u Pljevljima rezultatom 2:1 u utakmici 18. kola Meridianbet 1. CFL. 
  Polako se primiče kraj jesenjeg dijela fudbalskog šampionata Crne Gore, a ekipa Sutjeske u 18. kolu igra u gostima protiv Rudara.