Međunarodni festival kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders” u Nikšiću

Poster
 • Autor onogost.me
 • 09.10.2023. u 09:22
Festival kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders” ove godine dolazi u Crnu Goru, u Nikšić, gdje će od 11. do 14. oktobra biti održano 14. izdanje festivala, sa temom “Edgetales”.

“Tema “edgetales” inspirisana je “bajkama” koje pripovijedaju priče koje žele ponovno da artikulišu i rekontekstualizuju pojmove “granice”, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti. Na festivalu će biti prikazana selekcija kratkih filmova koji obuhvataju širok spektar pitanja i tema koje se često razmatraju na rubu društva, te predstavljaju različita iskustva iz balkanske regije. Ove odabrane priče podstakle su inspiraciju selektora i biće prikazane u nikšićkom bioskopu “Cinema 213””, navodi se u saopštenju organizatora.

Uz takmičarski program koji se sastoji od 33 filma, filmski stvaraoci će biti nagrađeni “BBB Best Prize”, “First Entry” i “Audience” nagradama, kao i tri specijalna priznanja.

Program projekcija uključuje sekciju “BBB Focus: Italija” sa kratkim filmovima kustosa Festivala kratkometražnog filma Villamare, sekciju “BBB Beyond” koja predstavlja međunarodni program, te sekciju “BBB & Co: Mladi kreativci – svježe ideje”, u saradnji sa Školom filma sa Univerziteta Aristotel iz Soluna.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Oni pozivaju sve zainteresovane da 13. i 14. oktobra u prostorijama IPC Tehnopolis učestvuju u dvodnevnom događaju “BBB Cine-Forum” pod nazivom “Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost”, koji se razvija oko nastojanja da se istraži balkanska kinematografija, njen(i) identitet(i), prošlost i istoričnost, sadašnji izazovi i kreativne mogućnosti.

Aktivnosti se, kako su najavili, sastoje od okruglog stola “Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz kinematografiju”, masterklasova i radionica o filmskom stvaralaštvu i pripovijedanju, gdje će publika, gosti i učesnici imati priliku da učestvuju u razgovorima i upoznaju se sa praktičnim pristupima filmskom stvaralaštvu.

Festival kratkometražnog filma “BBB” ove godine u Crnoj Gori sprovodi se u saradnji sa organizacijom Balkans Beyond Borders iz Grčke i producentskom kućom “Protos Film” iz Crne Gore. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i medija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić. “BBB Cine-Forum” se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Studentski teatar iz Podgorice izveo je predstavu "Restoran Desert flower" u velikoj sali nikšićkog "Zahumlja", u znak poštovanja prema ličnosti Gorana Bulajića, koji je nedavno iznenada preminuo.
  Predstava za djecu „Bajka o elektricitetu” (8+), koju je po tekstu Milene Bogavac adaptirao i režirao Milo Vučinić, biće izvedena u ponedjeljak, 11.decembra, u 12 časova na sceni Nikšićkog pozorišta.
  Otvoren je šesti po redu konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.