”Milunka” večeras u Nikšićkom pozorištu

Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 03.10.2022. u 15:13
Na sceni Nikšićkog pozorišta, večeras u 20 časova, glumica Vesna Stanković izvešće monodramu "Milunka", beogradskog teatra "Balkan novi pokret".

Ovaj višestruko nagrađivani komad nastao  je po tekstu Vesne Stanković, a u režiji Petra Stanojlovića.

“Lična ispovijest u prvom licu žene ratnika, o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene koja je dobila mnoga  najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svijetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…)

Priča počinje od njenih djevojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dvije sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Cijelog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umjesto brata jedinca, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjena i njena tajna o zamjeni identiteta se otkriva. Pravila službe su nalagala da bude odstranjena iz stroja, ali vojska staje uz nju i mimo propisa zadržavaju je u jedinici. Ranjavana je čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija dvanaest odlikovanja, a posle demobilizacije rađa djevojčicu, usvaja još tri ćerke, ali i vodi brigu o mnogoj drugoj djeci koja su ostala ratna siročad, hrani ih, podiže, školuje… Visoko cijenjena od strane francuskih visokih oficira, Franšea d’ Eperea, Šarla de Gola i viceadmirala Geprata. Nakon ratne epopeje u Srbiji, završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i nastavlja da vodi brigu o djeci iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovijest o životu od prve puške, do prve metle”, piše u najavi predstave.

Karte su u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta, po cijeni od pet eura.

Informacije i rezervacije na telefone: 069 490 198; 067 932 646;

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ovogodišnji laureati nagrade „Zaloga", koju Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića dodjeljuje od 1986. godine, su Milica Kralj za poeziju i Milovan Miki Radulović za likovnu umjetnost.
  U bioskop Cinema 213 stiže novi film "Avatar: Put vode" koji će premijerno biti prikazan u srijedu, 14. decembra, u 20 sati.