Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Monodrama „Knjiga o Milutinu”

Nikola Vukelić
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2022. u 08:07
Na sceni Nikšićkog pozorišta, večeras u 20h, biće izvedena monodrama „Knjiga o Milutinu” Danka Popovića, koju je režirao i adaptirao Egon Savin.

Predstava se organizuje povodom Dana oslobođenja Nikšića, 18. septembra a izvodi se u okviru Septembarskih dana 2022 i Nikšićke kulturne scene.

Glavni protagonista predstave, nastale u produkciji beogradskog Zvezdara teatra, glumac Nenad Jezdić, tumači lik Milutina Ostojića, koji ne može da zažmuri na stradanje svog naroda.

„Knjiga o Milutinu” ne predstavlja samo ispovjest i životni put Milutina Ostojića, već je to i roman sa jasno izraženom antiratnom porukom u kome je predstavljena istorija Srba od sarajevskog atentata na princa Ferdinanda, pa sve do nekoliko godina poslije Drugog svjetskog rata. Životna tragedija čiča Milutina, koji učestvujući u nekoliko ratova, dobija ordenje i život završava u zatvoru, nije toliko u prvom planu, koliko je tragedija naroda kao cjeline. Milutin, običan seljak iz Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobjednici i pobjeđeni – gubitnici”, navodi se u najavi.

„Knjiga o Milutinu” je objavljena 1885. godine i ubrzo je postala najčitanija knjiga poslijeratne srpske književnosti. Ova snažna antiratna priča doživjela je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500 000 primjeraka.

Scenografiju i kostime je uradila Vesna Popović, a muziku je komponovao Bora Dugić. Autor fotografija je Nikola Vukelić, a plakata Aleksandra Ilić.

Ulaznice za predstavu su rasprodate.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.