Autor: onogost.me
Foto: Marija Manojlović
08:34
16.3.2019.

Monografija „Minervinim tragom“ značajan doprinos afirmaciji ženskog književnog stvaralaštva

Monografija „Minervinim tragom – prozno stvaralaštvo crnogorskih književnica“ Sofije Kalezić predstavlja prvu studiju o ženama književnicama u Crnoj Gori i kritički osvrt na njihovo stvaralaštvo. Kao takva je značajan putokaz za dalja istraživanja, poručeno je sa nikšićke promocije koja je održana u Gradskoj kući.


U svom dvogodišnjem radu na monografiji doktorka književnih nauka Sofija Kalezić je razgovarala sa preko 100 žena i pročitala 200 knjiga, a u monografiji se našlo mjesta za tridesetak književnica.

„Ova studija predstavlja značajan rad autorke Sofije Kalezić koja je svojim opservativnim pristupom osvijetlila mnoge ženske književnice u Crnoj Gori koje su se nalazile na margini ili su bile potpuno anonimne u crnogorskoj javnosti, sve do trenutka objavljivanja ove studije. Sagledavajući stvaralaštvo oko trideset književnica Kalezić je imala izuzetno zahtjevan posao.Ona je zapravo morala isčitati sva djela koja su žene napisale, napraviti selekciju tih djela, upoznati se sa njihovim biografskim i bibliografskim radom“, istakla je mr Marijana Terić.

Milka Bajić Poderegin, Vera Pavićević, Jelena Međedović, Žana Milutinović, Olivera Doklestić, Miroslava Nikčević i druge književnice obuhvaćene monografijom obrađivale su različite teme i lične priče, o problemima mladih do porodičnog nasilja. Prema riječima dr Andrijane Nikolić monografija o njihovom stvaralaštvu ne nosi slučajno naslov „Minervinim tragom“ jer sve one imaju u sebi i zrno jedne velike Minerve, božice mudrosti i poezije.

„Ono što je ovdje reprezentativno to su teme bez obzira da li su autorke domaćice, profesorke... Ovdje su žene raznih vokacija ali ono što ih je spojilo je skoro identična tema, odnos u porodici, pitanje rodne ravnoopravnosti, položaj žene u društvu, položaj žene u istoriji, u porodici i zajednici, i to je jedan najljepši sublimat svega što smo mogli dobiti u ovoj knjizi, to je jedna crnogorska žena“, istakla je Nikolić.

Naglašava da je Kalezic sa ovom monografijom razbila barijere, izvela žene iz šume zatvorenosti i otvorila je „žensko pismo“, odnosno žensko pisanje,  i žene književnice Crne Gore, ka regionu i šire.

Monografija „Minervinim tragom“ predstavlja prvu studiju o ženskim književnicama u Crnoj Gori i kao takva značajan je putokaz za dalja istraživanja. No, autorkina preokupacija ženama književnicama tu ne prestaje.

„Moja „Antologija proznog stvaralašva crnogorskih književnica“  i„ Izbor iz proznog stvaralaštva“ nalaze se u pripremi za štampu tako da sam ja ovu knjigu zapravo zamislila kao jedan narativni triptih, gdje će monografija „Minervnim tragom“ biti prvi tom, a u druge dvije knjige, ako govorim o stvaralaštvu određene crnogorske autorke, moći će da se pročitaju njene priče i odlomci iz romana, pa da se vidi koliko je njihova proza zaista uspješna i kvalitetna, odnosno, sa koliko argumenata ja stojim iza vlastitih kritičkih sudova“, istakla je Kalezić na nikšićkoj promociji na kojoj su, između ostalih, prisustvovale i neke od nikšićkih književnica čija su se imena našla u monografiji -  Jelena Međedović,  Miroslava Nikčević,  Erijeta Lakićević.

Odlomake iz pogovora knjizi koje su napisali Dragana Kršenković Brković  i Borislav Jovanović čitao je Mihailo Perošević. Izdavač monografije je Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja a njenu promociju pred nikšićkom publikom upriličila je JU Narodna biblioteka“ Njegoš“ Nikšić.

 

Marija Manojlović

Ostale vijesti iz kategorije