Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Muzička škola “Dara Čokorilo”: Otvaranje XIX Nikšićkih književnih susreta

knjizevnost1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 12.12.2016. u 06:57

Od danas do 14. decembra biće održani XIX Nikšiċki knjiżevni susreti. Nikšić je u prilici da na ovoj trodnevnoj, tradicionalnoj manifestaciji bude domaćin mnogim piscima i pjesnicima, kako iz Crne Gore, tako i iz okruženja. 

Ovogodišnji XIX Nikšiċki knjiżevni susreti koncipirani su u dva segmenta: prijepodnevnog, koji je namijenjen učenicima osnovnih škola, a u okviru kojih će se održavati poetski časovi, i večernjeg, u kojem će biti održavane književne večeri namijenjene omladini i odraslima, a sve tri večeri biće organizovane u koncertnoj sali Muzičke škole “Dara Čokorilo”.

U ponedjeljak, 12. decembra, u koncertnoj sali Muzičke škole “Dara Čokorilo” u 20h, biće upriličeno Svečano otvaranje XIX Nikšiċkih knjiżevnih susreta, čime će zvanično  početi ova manifestacija, a u nastavku će se održati književno veče Milisava Savića, moderator će biti Vanja Kovačević.

U utorak, 13.decembra, publici će se predstaviti Milisav Popović, u sali Muzičke škole “Dara Čokorilo” u 20.30h, moderator mr Ana Pejović, dok je srijeda, 14. decembar, rezervisana za Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja, sala Muzičke škole “Dara Čokorilo” u 20h, medijator večeri je Dragan Mitov Đurović. 

Pjesnici učesnici su: 1. Sreten Perović (Podgorica), 2. Boris Jovanović – Kastel (Herceg Novi), 3. Lena Ruth Stefanović(Podgorica), 4. Tanja Stanojević (Budva), 5. Slavojka Vojinović (Plužine), 6. Radule Rakočević (Nikšić), 7. Marijana Blečić (Nikšić), 8. Gordana Sarić (Nikšić), 9. Radislav Gardašević (Nikšić), 10. Mirjana Rajković (Cetinje), 11. Spasoje Bajović (Nikšić), 12. Ana Pejović (Nikšić), 13. Tatjana Vujović-Kostić (Nikšić), 14. Goran Radojičić (Nikšić), 15. Sara Drinčić (Nikšić) i 16. Lazar Šćekić (Nikšić). 

U okviru posljednje večeri, na zatvaranju susreta biće dodijeljene i tri nagrade ”Zaloga”, koju dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković” – dvije za zavičajne motive u prozi i poeziji i jedna za publicistiku. 

U okviru XIX Nikšiċkih knjiżevnih susreta 12. i 13. decembra, biće održavani Poetski časovi sa crnogorskim dječjim pjesnicima. Crnogorski dječiji pjesnici gostovaće u osnovnim školama, te će tako u ponedjeljak, 12. decembra, posjetiti OŠ “Ivan Vušović” Vidrovan u 10h i OŠ “Janko Mićunović” Vitalac u 11:30h, a u utorak, 13. decembra, OŠ “Dušan Bojović” Župa u 10h i OŠ “Radoje Čizmović” u 11.30h dok je posjeta Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju predviđena za 13h. 

Dječji pjesnici koji će posjetiti osnovne škole i Dnevni centar su: 1. Borislav Jovanović (Mojkovac), 2. Goran Popović (Danilovgrad), 3. Rajko Joličić (Bar), 4. Zoran Mićović (Podgorica), 5. Slobodan Vukanović (Podgorica), 6. Dušan Govedarica (Nikšić), 7. Slobodan Obradović (Bijelo Polje) i 8. Dragiša Jovović (Podgorica).

Medijator ovog događaja biće glumac Sreto Mitrović. 

U srijedu, 14. decembra, za učenike osnovnih škola, u Nikšićkom pozorištu u dva termina od 10h i 12h, biće priređen i kolažni hepening, tokom koga će se osnovci družiti sa dječijim pjesnikom i glumcem Dejanom Đonovićem. Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci