Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Muzička škola „Dara Čokorilo”: Veče posvećeno Luju Daviču

luj_davico1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.04.2017. u 07:04

Večeras u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo” biće upriličeno Veče posvećeno Luju Daviču - baletskom igraču, pedagogu, kompozitoru i učesniku Narodnooslobodilačke borbe. 

Program će početi u 19h, a ulaz je slobodan.

Pozdravnu riječ održaće predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić, a o Luju Daviču govoriće istoričar umjetnosti Saša Brajović, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

U okviru programa biće izvedeni Nokturno u C molu, F. Šopena, koji će odigrati učenice 1. razreda Baletske škole “Princeza Ksenija” iz Nikšića (13 balerina); Plava ptica, varijacija iz baleta “Uspavana ljepotica”, P.I. Čajkovskog, koju će igrati Milica Stojanović, učenica iz razreda master 1, Baletske škole “Princeza Ksenija” iz Podgorica; Gulnara, varijacija iz baleta “La Corsaire”, A. Adamigra koju će igrati Varja Đurišić, učenica iz razreda master 1, Baletske škole “Princeza Ksenija” iz Podgorice i Antre, iz baleta “Grand Pas Classique – Paquita”, L. Minkusa, koju igraju Milica Stojanović, Varja Đurišić, Tamara Radonjić i Saša Živaljević, učenice iz razreda master 1 i master 2, Baletske škole “Princeza Ksenija” iz Podgorice.  

Lujo Davičo (Beograd, 4. jun 1908 — Nikšić, jun 1942), baletski igrač, pedagog, kompozitor i učesnik Narodnooslobodilačke borbe rođen je 4. juna 1908. godine u Beogradu. Potiče iz sefardske jevrejske porodice.

Bio je učenik Škole za ritmiku i plastiku Mage Magazinović, a godine 1930. završio je na Institutu „Žak Dalkorza“.

Radio je kao nastavnik ritmičke gimnastike u Muzičkoj školi „Stanković“ i na Muzičkoj akademiji. Bio je igrač, pedagog i koreograf. Svoj rad je zasnivao na ritmičkoj gimnastici i plastici Dalkorza, a u koreografije je unosio i elemente iz srpskih narodnih igara.

U predratnom periodu pristupio je revolucionarnom pokretu i postao član tada ilegalne Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Do početka rata aktivno je učestvovao u skautskoj organizaciji i komponovao revolucionarne pesme.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, prešao je u Podgoricu, gdje je pristupio Narodnooslobodilačkom pokretu i postao učesnik Narodnooslobodilačke borbe. Kao pripadnik NOP-a, 26. juna 1942. godine izveo je diverzantsku akciju, bacivši bombu u menzu u kojoj su se hranili italijanski oficiri. Tom prilikom poginula su dva, a ranjeno više oficira.

Posle ove akcije, Italijani su uspjeli da ga uhapse. Bio je izveden pred Prijeki sud u Nikšiću, koji ga je osudio na smrtnu kaznu.

Baletska škola „Lujo Davičo“ u Beogradu, osnovana 1947. godine, od 1960. godine nosi njegovo ime.

Organizatori ovog događaja su Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića i Muzička škola “Dara Čokorilo”, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.