Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Filozofskom fakultetu izložba posvećena Ištvanu Sečenjiju

362f775cbbe6da18c266cd3d4ce13e41
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 11.10.2017. u 11:19

Izložba "Od vizije do stvarnosti“, posvećena utemeljivaču moderne Mađarske, grofu Ištvanu Sečenjiju otvorena je na Filozofskom fakultetu, u organizaciji ambasade Mađarske povodom "Dana nauke“.

Ambasador Mađarske Kristijan Poša kazao je da je Sečenji bio jedan od najvažnijih ličnosti u prvoj polovini XIX vijeka u habzburškoj monarhiji i šire.

“Bio je aristokrata, političar, pisac, ekonomista, ministar saobraćaj u prvoj nezavisnoj vladi Ugarske. Zvali su ga najvećim Mađarom. Tako ga je zvao Lajoš Košut, kasnije jedan od njegovih najvećih političkih protivnika“, kazao je Poša. Podsjetio je da su njegove inicijative stvorile modernu Mađarsku i izglasan zakon o osnivanju Akademije nauka.

“U našem istorijskom pamćenju Sečenji živi kao najveći Mađar. Tu titulu nije zavrijedio kao političar, već  zahvaljujući praktičnim djelima koja su u velikoj mjeri doprinijela modernizaciji Mađarske. Za njegovo ime se vežu brojne važne reforme i zato ga sa pravom možemo nazvati jednom od najistaknutijih ličnosti Srednje Evrope u prvoj polovini XIX vijeka“, kazao je Poša.

Dekan fakulteta, prof. dr Goran Barović, kazao je da će izložba biti otvorena desetak dana i zahvalio se Ministarstvu nauke što je ta ustanova izabrana kao jedan od partnera u obilježavanju “Dana nauke“.

“Sa Ministarstvom nauke realizovali smo veliki broj projekata i  ostvarili saradnju sa brojnim partnerima iz regiona i Evrope. Nadam se da će se u budućem periodu realizovati još dosta novih projekata“, kazao je Barović.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.