Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Najavljen martovski program kulturnih događaja

Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.02.2016. u 14:09

Povodom najave martovskog programa kulturnih događaja, danas je u prostorijama Press centra održana konferencija za medije, na kojoj su govorili režiseri Andro Martinović i Goran Bulajić, šefica kabineta predsjednika Opštine Slobodanka Roganović i koordinator Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću Kristina Radović.

Istaknuto je da će martovski Program biti svojevrsna priprema za obilježavanje 10 godina od obnavljanja nezavisnosti.

U tom cilju, kako je rekao Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, nikšićka publika će u martu moći da pogleda dva filma i to ”Noć skuplja dva vijeka” u režiji Branka Baletića i film ”Voskresenje ne biva bez smrti”, koji je ustvari restaurisana verzija prvog crnogorskog igranog filma iz 1922. godine.

Pojašnjavajući nastanak ovog filma, Martinović je kazao da je urađen na osnovu prologa, fotografija i originalnog scenarija koji je uradio Vladimir Popović, ministar pravde u crnogorskoj emigrantskoj vladi. On je dodao da je na scenariju radio i poznati italijanski pjesnik i dramaturg tog vremena, Gabrijele D’ Anuncio.

Režiser Goran Bulajić najavio je novu predstavu u produkciji Nikšićkog pozorišta pod nazivom ”Jao, moj Jagoše”, koja se radi po tekstu Miodraga Karadžića. Po njegovim riječima, taj komad predstavlja komediju mentaliteta i situacije, a premijera predstave je predviđena za drugu polovinu aprila.

Slobodanka Roganović, ispred Opštine Nikšić, kazala je da su ciljevi Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću ulaganje u infrastrukturu, očuvanje kulturne baštine i prezentacija programskih sadržaja.

Ona je izrazila zadovoljstvo posjećenošću programa i njihovom sadržajnošću.

Koordinator Programa Kristina Radović osvrnula se na ostale sadržaje koje će Nikšićani imati priliku da posjete u toku marta.

Ona je izdvojila predstave ”Ćelava pjevačica” i ”Nobelovci”, predstavu za djecu ”Pazi, zebru gazi”, kao i nastupe sastava ‘’Legende’’ i ”Laure Cortes & dance cards”.

Među ostalim sadržajima, ona je navela Dane frankofonije, predstavljanje zbornika ”Mozaik” Poente poetike, izložbe Dace Marković i Dejana Kalezića…

Martovski repertoar kulturnih događaja počinje sjutra veče u 20h predstavom Dogvil u režiji Kokana Mladenovića, po adaptiranom scenariju istoimenog filma Larsa fon Trira.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.