Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšić dobio baletsku školu

balet22
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 24.02.2016. u 13:16

Danas je u prostorijama Nikšićkog pozorišta obilježen početak rada Osnovne baletske škole. Ovaj značajan projekat Nikšićko pozorište realizovalo je u saradnji sa Baletskom školom „Princeza Ksenija“ iz Podgorice.

Slava Marojević, iz Nikšićkog pozorišta, napomenula je da je otvaranjem ove škole grad dobio na značaju u smislu značajnog unapređenja stvaralaštva, kao i da je škola licencirana od strane Ministarstva prosvjete.

Ona je objasnila da je na ovaj način Pozorište zaokružilo priču o maksimalnoj iskorišćenosti svih prostorno-tehničkih kapaciteta, tako da će djeca na jednom mjestu imati kvalitetnu teorijsku i praktičnu nastavu iz baleta.

Zoran Bulajić, direktor Nikšićkog pozorišta izrazio je velika očekivanja u vezi sa početkom rada Baletske škole ''Princeza Ksenija''.

''Vjerujemo da će rad ova škole u Nikšićkom pozorištu unaprijediti umjetničko stvaralaštvo, da ćemo ispuniti želju mladim polaznicama i od njih stvoriti značajna umjetnička imena“, rekao je on.

On je izrazio zadovoljstvo što ovaj objekat pored pozorišne, muzičke i filmske dodatno može da razvija i umjetničke djelatnosti kao i zbog saradnje sa već pomenutom visoko rangiranom školom „Princeza Ksenija“.

Slobodanka Roganović, rukovodilac službe predsjednika Opštine rekla je da je Opština Nikšić prepoznala značaj i podržala ovaj projekat.

„Lokalna uprava konstantno ulaže energiju, napor i finansijska sredstva, kako bi umjetnost, kultura, programski sadržaji bili stalna konstanta u prepoznavanju našeg grada“, istakla je ona.

„Nadam se da će iz ove škole izrasti neka poznata imena koja će uspjeti da proslave naš grad i da se o našem gradu priča i kroz ovaj segmet, kao do sada što je po umjenosti, kulturi, duhovnosti i brojnim poznatim ličnostima koje je on iznjedrio“, kazala je Roganović i dodala da je baletska sala, po mišljenju mnogih, najljepša u Crnoj Gori, ali i da prostor sam po sebi ne znači ništa ukoliko se ne aktivira kako je to danas učinjeno.

Više o budućem radu škole, govorila je Vanja Pantović, direktorica škole „Princeza Ksenija“, koja postoji već 15 godina i ima 200 polaznika.

„Škola ima obrazovni plan i program, kompetentne profesore klasičnog baleta i pratećih stručnih predmeta iz Rusije, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, a dolaze i razni gostujući koreografi iz drugih krajeva svijeta“, pohvalila se Pantović i najavila da će upravo sa ovim stručnjcima škola baleta organizovati veliki spektakl povodom Dana nezavisnosti, koji će obilježiti brojni gosti.

Nikšićka novootvorena škola baleta ima 13 učenica pripremnog razreda, a uz redovne predmete, klasičan balet i poznavanje muzike, djevojčice će imati i fakultativnu nastavu iz bontona i francuskog jezika.

„Kada djevojčice završe osnovnu baletsku školu pored toga što će divno sjedjeti i imati lijepe manire imaće i zaokruženo umjetničko obrazovanje koje im može biti dragocjeno u životu“, zaključila je Pantović.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – akcija „Do zadnjeg daha“, drama „Van sezone“ i anime „Blue lock the movie- epizoda Nagi“.