Nikšićki gimnazijalci izveli dramatizaciju odlomaka iz “Gorskog vijenca“

gimnazijalci
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 29.03.2019. u 07:30

U specifičnom ambijentu i scenografiji, čiji su sastavni dio bile gusle i ognjište učenici drugog razreda Gimnazije "Stojan Cerović“ odjeveni u crnogorsku narodnu nošnju izveli su sinoć  dramatizaciju odlomaka iz Gorskog vijenca pred brojnom publikom u Gradskoj kući.

Na sceni su se našle i drvena pegla, preslica, vezeni ćilimi sa upečatljivim koloritom i ručno rađenim detaljima koji su publici u gradu pod Trebjesom pomogli da oživi slike perioda u kojem su živjeli Njegoševi likovi iz Gorskog vijenca.

U izvođenju djela učestvovalo je 30 učenika, koji su uz pomoć profesorice Crnogorskog jezika, Maje Macanović spremili recital.

„Pripreme za ovaj projekat trajale su tri mjeseca. Smatam da je ovo odličan način, da uz jedan drugačiji i otvoren pristup učenici razumiju kompleksu materiju Gorskog Vijenca koristeći savremene pedagoške tokove. Na časovima crnogorskog jezika smo po planu i programu radili dramatizaciju Gorskog vijenca i pošto su učenici odgovorno prihvatili došlo smo na ideju da tu priču iznesemo iz učionice i da pokažemo da đaci gimnazije razumiju Njegoša i mislim da je ovo noćas dobra poruka. Ušli smo duboko u humanističke ideje samog Njegoša, jer je on trajna inspiracija za svaku generaciju i podsticaj da se traže nove vrijednosti i nova značenja počevši od onih najdubljih etičkih, pa sve do filozofskih“, saopštila je profesorica Macanović.

Za Njegoša kaže da je sveobuhvatna misao Crne Gore, kaoi  da je pjesnik naša tradicija i ujedno ulaznica za evropsku kulturu dostojna pjesnika Dantea, Homera i Getea.

U ulozi Tomaša Martinovića našao se gimnazijalac Nikola Mašnić, koji nije krio zadovoljstvo zbog samog lika koji mu je dodijeljen, ali dodajući da je na učenicima bila velika odgovornost zbog samog djela.

„Veoma mi je drago što smo sa profesoricom ušli u dramatizaciju i što smo se prihvatili ovoga izazova. Jako smo se potrudili oko samoga teksta i mislim da smo sve dobro pripremili. Dosta je teško ući u ulogu i potrebno je voditi brigu o svakom detalju. Dosta sam dobro shvatio Gorski vijenac i ovo mi je veći podsticaj  da ga što više koristimo“, kazao je Mašnić, a veliku zahvalnost uputio je JU „Zahumlje“ koja im je obezbijedila nošnju.

Iako je djevojka Dragani Buturović je pripala muška uloga, Serdara Janka i smatra da je veliki izazov raditi na ovakvom djelu.

„Nimalo mi nije bilo teško i ponosna sam na sebe, jer sam umjela to da iznesem. Uz dramatizaciju bolje smo razumijeli djelo i nije nam bilo teško da dolazile na probe, radili smo naporno po tri, četiri sata“, rekla je Buturović, dodajući da posle uspješne dramatizacije postoji mogućnost da se oproba u glumi.

Događaj su organizovali JU Gimnazija “Stojan Cerović” i JU Narodna biblioteka “Njegoš”, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci