Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki književni susreti: Pjesnici čitali poeziju, uručene nagrade “Zaloga”

pjesnici
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 15.12.2016. u 07:32

Ovogodišnji “XIX Nikšiċki knjiżevni susreti”, završeni su sinoć uručivanjem nagrada “Zaloga”.

Ovo prestižno priznanje, koje dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković” dobili su kantautor Marinko Pavićević, za poetsko-muzičko viđenje zavičaja, pjesnik Spasoje Bajović, za poeziju i Branko A. Koprivica, za publicistiku.

Prilikom primanja nagrade, Bajović se zahvalio svima koji doprinose afirmaciji kulture, ali i nikšićkoj publici koja je, kako je istakao, desna ruka svih kulturnih dešavanja i okupljanja.

Za njega pisanje poezije predstavlja sveti čin.

“Smatram da pjesma mora da ima korijene u životu, ako nije tako ona nije autentična i životna. Da budem iskren, običan život i ne stvara pjesmu, ona se rađa iz velikih muka i teškoća, ona se kuje na nakovnju života. Istinski stvaralac treba da promišlja svoje vrijeme, da sije pozitivnu energiju u vremenu i prostoru, da neumorno traga za identitetom i smislom življenja. Ko nema svoju riječ, on nema ni svoje zaloge, ni svoga zavičaja”, rekao je on dodajući da ovu nagradu doživljava kao novi zalog, kao veliki dug prema umjetnosti, ali i da želi da ona bdije nad njegovim stvaralaštvom i daje mu snagu za dalje.

Nagrade koje se sastoje od novčanog dijela i unikatne plakete, uručio je potpredsjednik opštine Nikšić, Radoš Šućur. 

Odluku u čije ruke će otići priznanje, donio je tročlani žiri koji su činili predsjednik Radovan Damjanović i članovi Svetozar Bajović i Jovan Drašković.

Damjanović je istakao da su imali zahtjevan, ali i nezahvalan posao, jer je od 12 prijavljenih kandidata bilo teško odabrati samo tri pojedinca.

“Najlakše bi nam bilo da smo mogli dodijeliti svih 12 nagrada, jer su svi kandidati ispunjavali uslove, ali i jer su svi poznati crnogorski i nikšićki stvaraoci lijepe književnosti i lijepe poezije”, objasnio je on.

Takođe, na sinoćnoj Večeri nikšićkih pjesnika i prijatelja svoju poeziju su, pored nagrađenog Bajovića, čitali i Sreten Perović (Podgorica), Boris Jovanović - Kastel (Herceg Novi), Lena Ruth Stefanović (Podgorica), Tanja Stanojević (Budva), Slavojka Vojinović (Plužine), Radule Rakočević (Nikšić), Marijana Blečić (Nikšić), Gordana Sarić (Nikšić), Radislav Gardašević (Nikšić), Mirjana Rajković (Cetinje), Ana Pejović (Nikšić), Tatjana Vujović - Kostić (Nikšić), Goran Radojičić (Nikšić), Sara Drinčić (Nikšić) i Lazar Šćekić (Nikšić). 

A  Pavićević se pobrinuo da publici upotpuni doživljaj, pa je izvođenjem numere „Korota i suša“ zatvorio ovu manifestaciju.

Organizatori ovog događaja bili su Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Nikšić i JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.