Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki književni susreti i proslava Tosčelika obilježiće decembarski repertoar

program
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 02.12.2016. u 13:14

Centralni događaj decembarskog repertoara Programa podrške razvoju kulture biće XIX Nikšićki književni susreti koji će se održati od 12. do 15. ovog mjeseca.

U sklopu njih biće upriličen program za odrasle, odnosno sve tri večeri od 20h održavaće se program sa piscima na sceni Muzičke škole “Dara Čokorilo”, dok će se program za djecu odvijati u prijepodnevnim časovima.

Događaj koji će obradovati mnoge Nikšićane je koncert povodom proslave 60 godina proizvodnje čelika na kojem će nastupiti poznata grupa Van Gogh, zatim bend Ničim izazvan i nikšićki sastav Rock in Peace koji će i otvoriti ovo veče, a sve kao poklon ove kompanije gradu.

„Na tom događaju ćemo nagraditi naše zaposlene koji su proveli 10, 20 i 30 godina rada u fabrici, zatim najstarijeg zaposlenog, najmlađeg zaposlenog kao i najstarijeg živog nekadašnjeg radnika Željezare“, objasnio je Goran Škatarić, PR Tosčelika.

Istim povodom 7. decembra u Galeriji „Nikola I“ biće organizovana izložba „Zamajac metalurgije“, autora  Miloša Zvicera.

„Pored proslave 60 godina, na taj način želimo da se više posvetimo i našim zaposlenima u predstavljanju nekih kulturnih dešavanja. U tom dijelu uspostavili smo saradnju sa Nikšićkim pozorištem pa 20. decembra organizujemo predstavu „Ružno pače“ za djecu naših zaposlenih. Tom prilikom podijelićemo paketiće, biće tu i Deda Mraz, onako kako to priliči jednoj novogodišnjoj aktivnosti“, naveo je Škatarić dodajući da se nada da će ogranizacija ovakvih događaja postati običaj Tosčelika.

A, u okviru manifestacije „Dani mađarske kulture”, koju organizuje Ambasada Mađarske u Crnoj Gori od 12. do 16. decembra u našem gradu biće upriličena tri kulturna događaja.

Ekonomski savjetnik u Ambasadi Mađarske, Duško Karagić kazao je da se nada da će „Dani” postati tradicija u našem gradu.

“Prva i najvažnija manifestacija u sklopu naših ”Dana” biće održana u Nikšiću. To će biti 13. decembra u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 18.30h, kada će koncert održati mađarska etno folk grupa, koja je međunarodno poznata. Mi se nadamo da će to biti jedna prava atrakcija i da će što više građana biti zainteresovano da dođe i da posjeti taj koncert”, istakao je Karagić.

U okviru iste manifestacije studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta imaće priliku da vide projekciju filma „Sloboda, ljubav“ koji prikazuje dešavanja za vrijeme revolucije 1956. godine u Mađarskoj, dok će posljednjeg dana, u Srednjoj stručnoj školi biti priređena izložba o životu i radu Józsefa Galamba u čast 135. godišnjice njegovog rođenja.

“Nikšić prepoznajemo kao grad kulture. Ćuli smo koliko su brojne kulturne manifestacije održane ove godine i veoma nam je drago da se mi kao ambasada možemo uklopiti i dati malo međunarodni aspekat”, dodao je Karagić.

Potpredsjednik Opštine Radoš Šućur naglasio je da je ovo bila uspješna godina kada su u pitanju kulturna dešavanja u gradu.

“U ovoj godini imali smo oko 270 programa kada je u pitanju kultura. Skoro dnevno smo imali neki kulturni događaj. Nikšićko pozorište je uradilo oko 100 programa, “Zahumlje” skoro 100 programa, takođe, Biblioteka “Njegoš”  tridesetak programa i “Muzeji i galerije” 30 programa, a bilo je i još nekoliko programa raznih institucija”, kazao je on.

U decembru publiku očekuje ukupno 23 programa u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.