Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Dokumentarac o životu i djelu Vita Nikolića “U trag zaboravu”

vitomir
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.04.2016. u 09:22

Manifestacija „''Dani Vitomira Vita Nikolića'', inspirisana životom i radom tog znamenitog nikšićkog pjesnika, novinara i boema, počinje večeras u Nikšićkom pozorištu u 19h, a otovoriće je   ministar kulture u Vladi Crne Gore Pavle Goranović.

Manifestaciju ''Dani Vitomira Vita Nikolića'' organiziju nevladina organizacija (NVO) Cehra - Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava i Fondacija Stanislav – Ćano Koprivica i trajaće do 10. maja.

Programom je predviđeno da te večeri bude prikazan dugometražni dokumentarni film o životu i djelu Vita Nikolića "U trag zaboravu", autorke Maje Janjušević i biće održan muzički program za koji će biti zaduženi Slobodan Bobo Bogdanović i Bojana Marković.

”Naredni dan rezervisan je za razgovore na Filozofskom fakultetu na temu Vito i Banjo – boemsko i poetsko drugovanje kako bi se oživjelo sjećanje i na, tragično preminulog 1961. godine, legendarnog profesora i boema, Branka Šaranovića”, kazao je Maksim Vujačić ispred organizatora.

Prema programu, tog dana u večernjim satima u Zahumlju biće promovisan zbornik ”U tragu zaboravu”, koji je priredio Maksim Vujačić, a u kome je zaokruženo kompletno viđenje Vitovog života i djela.

Predviđeno je i poetsko-muzičko veče simboličnog naslovom ”Nedjelja u gradu N”, po naslovu jedne od Vitovih pjesama posvećenih Nikšiću, koje će se održati u Muzičkoj školi.

Književno veče biće organizovano u Pivari "Trebjesa", gdje je Vito radio kraći period i bio prvi urednik razglasne stanice, koju je on nazvao radio Trebjesa.

U okviru programa biće uručene i nagrade autorima najboljih literarnih radova na konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore na teme ”Pismo mojoj učiteljici” i ”Mojim vršnjacima”.

Sjećanje na Vita oživjeće i Udruženje paraplegičara kroz izložbu svojih rukotvorina urađenih u okviru radionice Bajun tajni.

Manifestaciju će, kako je kazao Vujačić, podijeliti i sa drugim sredinama, pa će u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom Budo Tomović iz Podgorice i u tom gradu, gdje je Vito živio i stvarao od 1970. do 1994. godine organizovati projekciju filma ”U trag zaboravu”, a nakon toga održati i književno veče.

''Dani Vitomira Vita Nikolića'' biće završeni poetskom večeri u Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku gdje je ”proveo mnoge godine života liječeći se, ali i često da bi prezimio, proveo možda svoje najbolje godine i napisao najljepše pjesme”.

Pripreme za održavanje manifestacije ''Dani Vitomira Vita Nikolića'' počele su prošle godine, a ozvaničene su krajem godine kada je na konferenciji za medije saopšteno da je u planu otvaranje Spomen sobe u čast Vitomira Nikolića i postavljanje Spomen ploče, kao obilježja na zgradi u kojoj je živio od 1962. do 1970. godine.

Tom prilikom Jelena Žižić, ispred Fondacije ''Ćano Koprivica'' rekla je da su iz te Fondacije razmišljali kako da na veći nivo podignu svojevrstan brend koji predstavlja poznati nikšićki pjesnik.

''Nekako se to spojilo na najbolji mogući način da su gospoda iz organizacije “Sehra” došli i uputili poziv za saradnju pa smo se vrlo brzo i lako dogovorili oko svega. Naša ideja je da se cijeli Nikšić okupi oko manifestacije i događaja, da to ne ostane onako samo usko, u krugu ljudi koji su poznavali Vita i bili njegovi savremenici, nego i da omladina uzme više učešća'', rekla je tada Žižić.

Zbog velikog interesovanja sve pozivnice za večeras su unaprijed podijeljene dok je na ostalim događajima ulaz slobodan.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – triler “Nešto je u moru”, akcija “Grof Monte Kristo” i komedija “Odvedi me na mjesec”.