Autor: onogost.me
Foto: kinoteka.me
08:06
11.8.2019.

Nikšićko pozorište: Film “Maratonci trče počasni krug”

U Nikšićkom pozorištu večeras, sa početkom u 20h, biće prikazan film “Maratonci trče počasni krug” (1982) , koji je režirao Slobodan Šijan.


Glume: Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Jelisaveta Sablić, Melita Bihalji, Fahro Konjhođić…

Priča se odvija u vremenu između dva rata. U porodici Topalović, koju čini pet generacija muškaraca – najmlađi ima 25, a najstariji 120 godina, dolazi do velikih sukoba jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom. Uvjeren je da postoji ljepši posao, a u tome ga podržavaju njegova djevojka i najbolji prijatelj. Sve troje su zaluđeni filmovima i žele i sami da u tome okušaju sreću. Djevojčin otac, sa kojim porodica poslovno sarađuje, (vadi iz grobova mrtvačke sanduke, a Topalovići ih zatim koriste) dolazi u sukob sa njima. Pošto ga je djevojka prevarila sa najboljim prijateljem, najmlađi Topalović je ubija. Kao zločinac vraća se porodici. Oni ga sad prihvataju kao svog vođu, predstavnika nove generacije koja će bezobzirnost uzeti za osnovno mjerilo morala.

Najupečatljiviji u filmu svakako jeste Danilo Bata Stojković koji glumi Lakija Topalovića, Mirkovog oca, čovjeka koji pokušava da bude glava porodice, ali ne uspijeva s obzirom na to da još uvijek mora da sluša svog oca, pa čak i djeda i da se povinuje njihovim naređenjima.

Ovaj klasik jugoslovenske kinematografije prikazuje se u okviru ciklusa filmova posvećenih Danilu Bati Stojkoviću, a u kojima je glumac imao zapažene uloge.

Organizatori programa su Crnogorska kinoteka i JU Nikšićko pozorište, u okviru programa Nikšićka kulturna scena 2019.

Ulaz je slobodan.

Ostale vijesti iz kategorije