Autor: onogost.me
Foto: kinoteka.me
08:06
11.8.2019.

Nikšićko pozorište: Film “Maratonci trče počasni krug”

U Nikšićkom pozorištu večeras, sa početkom u 20h, biće prikazan film “Maratonci trče počasni krug” (1982) , koji je režirao Slobodan Šijan.


Glume: Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Jelisaveta Sablić, Melita Bihalji, Fahro Konjhođić…

Priča se odvija u vremenu između dva rata. U porodici Topalović, koju čini pet generacija muškaraca – najmlađi ima 25, a najstariji 120 godina, dolazi do velikih sukoba jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom. Uvjeren je da postoji ljepši posao, a u tome ga podržavaju njegova djevojka i najbolji prijatelj. Sve troje su zaluđeni filmovima i žele i sami da u tome okušaju sreću. Djevojčin otac, sa kojim porodica poslovno sarađuje, (vadi iz grobova mrtvačke sanduke, a Topalovići ih zatim koriste) dolazi u sukob sa njima. Pošto ga je djevojka prevarila sa najboljim prijateljem, najmlađi Topalović je ubija. Kao zločinac vraća se porodici. Oni ga sad prihvataju kao svog vođu, predstavnika nove generacije koja će bezobzirnost uzeti za osnovno mjerilo morala.

Najupečatljiviji u filmu svakako jeste Danilo Bata Stojković koji glumi Lakija Topalovića, Mirkovog oca, čovjeka koji pokušava da bude glava porodice, ali ne uspijeva s obzirom na to da još uvijek mora da sluša svog oca, pa čak i djeda i da se povinuje njihovim naređenjima.

Ovaj klasik jugoslovenske kinematografije prikazuje se u okviru ciklusa filmova posvećenih Danilu Bati Stojkoviću, a u kojima je glumac imao zapažene uloge.

Organizatori programa su Crnogorska kinoteka i JU Nikšićko pozorište, u okviru programa Nikšićka kulturna scena 2019.

Ulaz je slobodan.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:21
  24.8.2019.

  Iako su prošle četiri godine od pojavljivanja prve zbirke poezije "Pjesmom te ćutim" na kulturnom nebu, Sava Radulović nije ostala praznog papira. Svoju dnevnu dozu slova “trošila“ je na prvom romanu “Talik“ koji se za sada može pronaći u Duhovnom centru u Karađorđevoj ulici u Nikšiću i u Ulici Stanka Dragojevića u Podgorici. Za portal Onogošt otkrila je zašto roman nosi naziv “Talik“, da li je zlo u čovjeku samo  svojevrstna maska ili pak nametnuta osobina koja nije naša, o taličnim ženama...

 • 08:00
  24.8.2019.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 15:20
  23.8.2019.

  Duh Indije i magične melose te drevne civilizacije na ulicama Nikšića donijeće grupa Tapi Project na ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača.

 • 08:05
  23.8.2019.

  Posjetioci bioskopa Cinema 213 danas će biti u prilici da pogledaju tri filma.