Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Film „Skupljači perja“

skupljaci_perja1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 07.06.2017. u 05:49

Večeras u Nikšićkom pozorištu, sa početkom  u 20h, a u okviru filmskog programa „Kanski klasici srijedom“, biće prikazan film „Skupljači perja“ režisera Aleksandra Saše Petrovića iz 1967. godine. 

U okviru navedenog programa biće prikazana još dva filmska ostvarenja koja su učestvovala na Festivalu u Kanu: 14. juna „Petparačke priče“ (dobitnik Zlatne palme) režisera Kventina Tarantina iz 1994. i „Čudne igre“ režisera Mihaela Hanekea iz 1997. 

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

„Skupljači perja“ je jugoslovenski film režisera Aleksandra Saše Petrovića snimljen 1967. godine. Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na sjeveru Vojvodine, ali film se bavi daleko složenijim temama poput ljubavi, međuetničkim i socijalnim odnosima.

Glavne uloge tumače: Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. „Skupljači perja“ se smatra za jedan od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte.

Godine 1967. osvojio je Gran pri žirija Filmskog festivala u Kanu, nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara, a bio je nominovan za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu; 1968. nominovan je za Oskara za najbolji strani film; 1969. Zlatni globus - nominacija za najbolji film van engleskog govornog područja.

Muziku za film birao je sam Aleksandar Petrović, a ističu se pjesma „Đelem, đelem“, koju pjeva Olivera Vučo kao osnovna muzička tema u filmu i „Kerda Mile bari škoda“.

Ove godine navršilo se 50 godina od učešća ovog filmskog ostvarenja na Festivalu u Kanu.

Organizatori događaja su JU Nikšićko pozorište i Crnogorska kinoteka, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.