Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Izložba dokumenata “Obnova Crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910. godine”

niksicko_pozoriste
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 09.06.2020. u 06:05

U foajeu Nikšićkog pozorišta večeras, u 20 časova, biće otvorena izložba dokumenata pod nazivom „Obnova Crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910. godine“, povodom Međunarodnog dana Arhiva.

Želeći da naučnoj, stručnoj i široj javnosti ukaže na značaj jubilarnih svečanosti 1910. godine (proslava pedesetogodišnjice vladavine kralja Nikole, zlatna svadba kraljevskog para i proglašenje Crne Gore za kraljevinu), Državni arhiv Crne Gore je, pored ostalog, pripremio i izložbu dokumenata na ovu temu. Dokumentarna izložba je izabrana kao naučno popularna forma koja omogućava da se zadovolji ambicija priređivača i naučnoj i široj javnosti predstavi dokumentarna riznica, a sa druge strane da se ugodi oku posmatrača i eventualno zadovolji naučna znatiželja. 

Na izložbi će govoriti Milan Korać sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, autor Srđan Pejović, dok će izložbu otvoriti direktor Državnog Arhiva Crne Gore Saša Tomanović. Medijator događaja je Violeta Krivokapić načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić.

Organizatori izložbe su Državni Arhiv Crne Gore – Arhivski odsjek Nikšić, Opština Nikšić i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2020.

Kako napominju organizatori, prilikom organizovanja događaja poštovaće se mjere i preporuke Instituta za javno zdravlje.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.