Nikšićko pozorište: Koncert benda „Divanhana“

divanhana1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.05.2016. u 09:08

Na sceni Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 20 časova, biće održan koncert sarajevskog world music i jazz – sevdah benda „Divanhana“. 

Ovaj popularni world music ansambl izvodi prvenstveno sevdah numere i njeguje ne samo tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine, već i tradicionalnu muziku zemalja Balkana, ali u urbanim i originalnim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazza, popa i klasične muzike 20. vijeka.

Bend „Divanhana“ u Crnoj Gori će promovisati svoj novi album pod nazivom „Zukva“, koji je za teritoriju bivše Jugoslavije objavio beogradski Multimedia Music, a za svjetsko tržište ga objavljuje ARC Music iz Velike Britanije, najagilniji izdavač etno muzike posljednjih godina.

Sa ovog izdanja već se rado slušaju „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“, „Da sam ptica“, „Ciganka sam mala“ kao i druge poznate sevdalinke i pjesme sa Balkana. 

Ovaj ansambl čine mladi, akademski obrazovani muzičari i vokalistkinja Naida Čatić. U posljednje dvije godine održao je preko 100 koncerata u 15 država svijeta.

„Divanhana“ je već nastupala na prestižnom jazz festivalu 12 Points u Portu, a 2012. nastupili su na najznačajnijem svjetskom world music događaju – manifestaciji WOMEX – (World Music Expo) u Solunu.

Iza Divanhane je i značajna koncertna turneja u saradnji sa švedskim kraljevskim pozorištem „Riksteatern“ u sklopu koje je bend održao osam uspješnih koncerata u Švedskoj, a zapažene koncerte su održali i u pozorištu „Maksim Gorki“ u Berlinu, u Istanbulu u Centru scenskih umjetnosti „Zorlu“, te na mnogim drugim pozornicama.

Organizator koncerta je Nikšićko pozorište, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Divanhana će, osim u Nikšiću, nastupiti u Podgorici, Tivtu i Rožajama. 

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti po cijeni od četiri eura na biletarnici Nikšićkog pozorišta do početka koncerta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci