Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Koncert mađarske etno grupe „Ágnes Herczku i Bend“

madjari_ilustracija
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 13.12.2016. u 06:50

U okviru manifestacije „Dani mađarske kulture u Crnoj Gori“, koja se održava od 12. do 16. decembra , večeras će u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 18.30h, biti održan koncert mađarske etno grupe „Ágnes Herczku i Bend“. 

Ágnes Herczku, koja je pored ostalih prestižnih priznanja, nedavno dobila odlikovanje Ferenca Liszta, i Nikola Parov su nezaobilazne ličnosti mađarske narodne muzike, ali i svjetske muzičke scene.

U njihovom repertoaru se, pored najnovijeg CD-a „Bandázom“ (Družim se) i tradicionalnog albuma pod naslovom „Nosim vatru“, nalaze brojne sopstvene pjesme, ali i obrade svjetski poznatih djela.

Na koncertu će Ágnes Herczku i Nikolu Parova pratiti četiri izvrsna folk muzičara. 

Album „Bandázom“ dva mjeseca se nalazio na najprestižnijoj top listi svjetske muzike WORD MUSIC CHARTS EUROPE, koju svaki mjesec sastavlja 50 muzičkih stručnjaka iz 25 zemalja svijeta. Dva najpoznatija stručna časopisa svjetske muzike, Songlines i Froots su objavila pozitivne kritike o albumu „Bandázom“. Jedna pjesma sa tog albuma se našla na kompilaciji magazina Songlines, a takođe i na kompilaciji WOMEX-a.

Na WOMEX-u, najvećem festivalu i sajmu svjetske muzike, koji je u oktobru 2015. godine održan u Budimpešti, žiri je i koncert grupe „Herczku Ágnes i Bend“ uvrstio u program. Nastup grupe je bio toliko uspješan, da je WOMEX pristao, da se snimak koncerta – odnosno četiri nove pjesme – objavi na posebnom albumu. U junu 2016. godine, album LIVE AT WOMEX se ponovo našao na top listi WORD MUSIC CHARTS EUROPE, a i Songlines magazin je ponovo objavio pozitivnu kritiku o njemu. 

Ulaznice za koncert su rasprodate, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Organizator ovog događaja je Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i JU Nikšićko pozorište.

„Dani mađarske kulture“ počeli su sinoć  u Kotoru povodom godišnjice rođenja velikog mađarskog kompozitora, Bele Bartoka, izložbom i koncertom u Muzičkoj školi „Vida Matjan“.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci