Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Koncert Vlatka Stefanovskog

12144730_1701702700062127_5015160673616654798_n_1
  • Autor onogost.me
  • 09.10.2015. u 06:24

U okviru X Nikšić Guitar Festivala večeras će u Nikšićkom pozorištu u 20h biti održan koncert Vlatka Stefanovskog.

Vlatko Stefanovski rođen je u Prilepu, Makedonija, u glumačkoj porodici. Sa 13 godina počeo je da svira gitaru, a kao stariji tinejdžer osnovao je grupu „Leb i sol“, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni. Bend je svirao poseban stil muzike, mješavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg rocka. „Leb i sol“ je izdao 13 albuma i imao je turneje po cijelom svijetu. 
U novije vrijeme Vlatko Stefanovski ima vrlo uspješnu solo karijeru. Njegov prvi solo snimak pod nazivom „Kauboji i indijanci“ (1994. godine) prikazao je njegove različite interese od etna, preko ambijentalne muzike do klasičnog bluesa. Drugi album „Sarajevo“ (1995. godine) bio je projekat za UNICEF-ov fond za potrebe djece. 1996. godine osnovao je svoj električni trio, te su izdali svoj prvi album 1998. godine. Napisao je muziku za film „Gipsy magic“ (1997.godine), koji je režirao Stole Popov, a izdan je i sound track album istog naziva. Takođe je napisao muziku i za turski film „Journey to the sun“, koji je režirao Yesim Ustaoglu, koji je osvojio dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999. godine.
Svijetlo dana 1998. godine ugledao je i album „Krushevo“, na kojem je Vlatko sarađivao s vrlo poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Album je izdan pod etiketom MA Recordings, američko-japanska diskografska kuća. Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić promovisali su svoj album sa tri koncerta na HI-FI festivalu 1998. godine u Los Angelesu i na Skopje jazz festivalu (1998. godine). Na koncertu u Sava centu u Beogradu 1999. godine, snimljen je album „Live in Belgrade“, koji je na tržište izašao 2000. godine. U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj, sa grupom „Koreni“ koju je osnovao klavijaturist Bojan Zulfikarpašić. 
Vlatko Stefanovski je i član grupe „Balkan horses band“ , zajedno sa ostalim poznatim muzičarima iz sedam balkanskih zemalja. Pojavio se i kao gost na zadnja dva albuma, te na velikim koncertima hrvatske pop zvijezde Gibbonia, zajedno sa nekim svjetskim muzičarima poput Manu Katche, Pino Paladino i Toni Levin. 
Posljednji snimci Stefanovskog uključuju i muziku za filmove, pozorište i balet. Njegov trio u zadnje vrijeme nastupa u klubovima od 1000 do stadiona za 15 000 ljudi u Makedoniji, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj…
Vlatko Stefanovski je u kontaktu sa mnogim umjetnicima, muzičarima i gitaristima u cijelom svijetu, među kojima su i veličine poput Allan Holdsworth i John McLaughlin. Živi u Skoplju sa svojim porodicom i posjeduje dobro opremljen studio koji se zove „Esoteria sound studio“.

Cijena ulaznice je 4 eura.

Organizatori su Nikšić Guitar Festival i JU Nikšićko pozorište

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.