Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Odluka Jelića nije zabrana predstave, već stav utemeljen na estetskim principima

Nikšićko pozorište
  • Autor onogost.me
  • 12.04.2024. u 14:19
JU Nikšićko pozorište obavijestilo je javnost da su potonja dešavanja povodom nepostavljanja na repertoar pozorišne predstave “Izložene” u nezavisnoj produkciji NVO “Bunt” dobila tendenciozna i selektivna tumačenja u kojima provijavaju problematični tonovi i sudovi.

Uprava Nikšićkog pozorišta je u saopštenju navela da je odluka umjetničkog direktora Janka Jelića da ne prihvati postavljanje pomenute predstave na repertoar njihove kuće nije “nikakva zabrana niti relativizacija problema diskriminacije i nasilja, već stav utemeljen na estetskim principima.”

“Da ovim temama prilazimo najozbiljnije govori i naša produkcija u kojoj se našla predstava Pluća po tekstu Dankana Mekmilana i u režiji Andreja Nosova. Ta predstava se upravo bavi aktuelnim pitanjima iz ove oblasti. Baš ova predstava koja je gostovala u crnogorskim teatrima (i dobila poziv da igra na 32. Beogradskom letnjem festivalu BELEF) skinuta je sa repertora Kraljevskog pozorišta Zetski dom. I promocija knjige Pozorište u Crnoj Gori u izdanju Nikšićkog pozorišta otkazana je od strane iste institucije. Dalja saradnja između naše dvije teatarske kuće ultimativno je uslovljena smjenom umjetničkog direktora Janka Jelića. Takav narativ Nikšićko pozorište ne koristi, niti će ga koristiti”, navodi se u saopštenju Uprave Nikšićkog pozorišta.

Ističu da lične stavove svih ljudi, pa i umjetničkog direktora, uvažavaju i razumiju kao nesumnjivo ljudsko pravo.

“Lične stavove ne komentarišemo niti se njima bavimo”, kaže se u saopštenju.

Ističu da je umjetnički ddirektor u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima upoznao članove uprave pozorišta o svom estetskom sudu pomenute predstave i na osnovu toga odlučio da se ista ne stavi na repertoar.

“Ne bavimo se ni stvarima koje nijesu u našoj nadležnosti kao što je kadriranje ili traženje smjene kolega iz pozorišnog esnafa. Pitamo se kako je po ovom pitanju značajan dio stručne javnost selektivan, kako olako naše kolege donose sudove i odluke o prekidu saradnje i to baš u slučaju igranja predstave Pluća i u slučaju promocije knjige koja se bavi i istorijom Zetskog doma i to na centralnom mjestu.

Kažu da poštuju neprikosnoveno pravo Opštine Nikšić da salu Nikšićkog pozorišta otvori za igranje predstave “Izložene” u narednim slobodnim terminima, i podržavaju organizaciju okruglih stolova sa temama društvene ravnopravnosti i zaštite svih ljudskih prava i sloboda.

“U želji da stvorene tenzije na nivou ličnih neslaganja i nepoklapanja vrednosnih stavova izmjestimo iz institucije pozorišta nećemo da širimo novonastalu javnu polemiku niti da kao pozorište uzimamo dalje učešće u njoj, uz posebnu sugestiju da smo uvijek na strani zaštite ličnosti i dostojanstva svakoga čovjeka. Ovim saopštenjem završavamo svaku dalju javnu raspravu i obraćanje prema sredstvima javnog informisanja”, zaključuje se u saopštenju Uprave Nikšićkog pozorišta.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    1

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci