Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:36
2.12.2019.

Nikšićko pozorište: Predstava „Ay, Carmela“

Kultnu predstavu Sarajevskog ratnog teatra „Ay, Carmela“, koja se nalazi na repertoaru 16. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019” gledaoci će imati priliku da pogledaju večeras u 20h u Nikšićkom pozorištu.


Predstava je rađena po tekstu Jose Sanchis Sinisterre, u režiji Roberta Raponje. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

””Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima Španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sjutradan namjeravaju strijeljati. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.”

Na repertoaru SARTR-a nalazi se od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH, ali i na prostoru gotovo cijele Evrope slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmišu sve vrijednosti glumca, kao i vitalnost i neprolaznost teatraske umjetnosti.

Festival je u organizaciji JU Nikšićko pozorište, a realizuje se u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Pokrovitelji Festivala su Vlada Crne Gore - Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Ulaznice možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, Trg Save Kovačevića 5, svakoga dana od 10 do 20 časova.

Cijena ulaznice iznosi 6 eura.

Za sve informacije u vezi predstave i Festivala, kao i za rezervacije ulaznica obratite se na telefon: (040) 213-566 i 068 461-310.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".