Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava „Brašno u venama“

12191738_1709093869323010_5074755000759470663_n
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2015. u 07:17

U okviru 12. Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2015, večeras će u 20h u Nikšićkom pozorištu, biti izvedena predstava „Brašno u venama“, Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koju je po tekstu Igora Štiksa režirao Boris Liješević.

Navodeći kako je „Brašno u venama“ komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, režiser predstave naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja.

„Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“, istakao je režiser te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.
Autor dramskog teksta naveo je kako je priča ove drame nastajala godinama. „Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Chicagu gdje sam sretao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumijeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj“, rekao je autor i dodao „da moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost“.

Dramaturgiju za predstavu potpisuje Dubravka Zrnčić – Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Duško Šegvić. U predstavi igraju: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Prodaja ulaznica: od 8-20h na biletarnici Nikšićkog pozorišta (Trg Save Kovačevića 5)
Cijena ulaznice: 5,00€
Informacije i rezervacije na telefone: 040/213-566; 068/241-701

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nema slikara i nema pisca sa kojim Radovan Zogović nije polemisao, nema one pojave u društvu koju nije iskomentarisao, istakla je profesorica književnosti, Aleksandra Vuković Kuč na predavanju pod nazivom "Prkosi i polemike Radovana Zogovića" koje je održano sinoć u Nikšiću.