Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava „Čuvari tvog poštenja“

25594386_2065937570305303_3721927733399560071_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 25.12.2017. u 06:46

Kultna predstava Gradskog pozorišta iz Podgorice „Čuvari tvog poštenja“, autorski projekat Borisa Liješevića, biće izvedena u Nikšićkom pozorištu večeras u 20h.

Predstava je inspirisana stihom iz crnogorske himne „Oj, svijetla majska zoro” i upravo je on bio polazište za nastanak komada koji je ne samo kritika crnogorskog društva već i kritika savremenog društva uopšte. Liješevićev rukopis u ovoj predstavi je jednostavan, a složen, duhovit, te snažno kompresuje unutar sebe mnoga pitanja. Sve je to dalo predstavu koja ne samo da vas zapita, nasmije i drži pažnju, nego učini da poželite da je pogledate još jednom odmah.

Dramaturgiju je uradila Stela Mišković, scenografiju Gorčin Stojanović, kostime Tijana Todorović, a muziku je komponovao Rambo Amadeus.

U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Branka Femić Šćekić, Božidar Zuber, Katarina Krek, Emir Ćatović, Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Sanja Popović, Simo Trebješanin, Željko Radunović i Branko Ilić.

„Stih iz crnogorske himne „…čuvari tvog poštenja…“ proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje! Crna Gora je sredina u kojoj je, tokom prethodnih vjekova, poštenje postalo kult. Zašto? Različite sredine do kulta uzdižu različite kategorije: poredak, prirodu, ekologiju, sport, trgovinu, dizajn, dok smo mi do kulta uzdigli – poštenje. Svi odgovori su uvijek u geografiji. Naši preci su živjeli u sredini u kojoj nije bilo dovoljno hrane, obradive zemlje, blaga, sredstava za život. Kult poštenja čuvao je zajednicu na okupu. Držao je u životu. Ljudskost je čuvala egzistenciju. Danas su se vremena promijenila, i u odnosu na ta vremena svega ima na pretek.Usljed promijenjenog socio – ekonomskog momenta mijenja se i način života. Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo? Maler kaže „tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre!“ Ako govorimo o našem odnosu prema poštenju, pitanje je što mi danas radimo. Da li obožavamo pepeo ili držimo vatru?“, napisao je reditelj predstave, Boris Liješević.

Predstava se izvodi u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaznice su u prodaji, a za informacije možete pozvati biletarnicu na broj 068 461 310.

Cijena ulaznice je 4 eura.

Rezervacije podići do 18h.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.