Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:59
3.12.2019.

Nikšićko pozorište: Predstava „Gospodska krv”

U okviru 16. „ Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019”, posljednja u takmičarskom dijelu programa biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta „Gospodska krv”, večeras u 20h.


Predstava je rađena po tekstu poznatog crnogorskog dramskog pisca i publiciste Marka Kavaje, koju je za večernju scenu Nikšićkog pozorišta postavio Slobodan Marunović.

Dramski tekst „Gospodska krv”, dio opusa Nikšićanina Marka Kavaje, nastao je 1958. godine i imao je kratak pozorišni život u Crnoj Gori i Srbiji. U žanrovskom smislu riječ je o eruditnoj komediji o nedostacima teško promjenljivog crnogorskog mentaliteta, o slabostima ljudskog roda, gramzivosti, pomodarstvu i licemjerju. Reditelj Slobodan Marunovič, koji je nekada igrao u tom komadu, ističe da ima „molijerska” i del arte obilježja, da je tekst prepun intriga i da otvara slojevit korpus pitanja o današnjem društvu, baš kao i u vrijeme kada je nastala.

Pored reditelja Marunovića, koji potpisuje i adaptaciju teksta, autorski tim čine: Aleksandar Saša Vukotić (scenograf), Ljiljana Petrović (kostimografkinja), Slobodan Kovačević (kompozitor) i Ferid Karajica (scenski pokret).

Uloge u predstavi tumače: Nikola Vasiljević, Ana Vučković, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Stevan Vuković.

Festival je u organizaciji JU Nikšićko pozorište, a realizuje se u okviru NIKŠIĆKE KULTURNE SCENE 2019.

Pokrovitelji Festivala su Vlada Crne Gore - Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Ulaznice možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, Trg Save Kovačevića 5, svakoga dana od 10 do 20h.

Cijena ulaznice iznosi 6 eura.

Za sve informacije u vezi predstave i Festivala, kao i za rezervacije ulaznica obratite se na telefon: (040) 213-566 i 068 461-310.

Ostale vijesti iz kategorije